hirdetés

Az MTA doktora, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Szívgyógyászati Klinika Dr. Komócsi András cikkei

  #1
2020-03-24 11:09:00

A pitvarfibrillációval kapcsolatos fokozott morbiditási és mortalitási ri­zikó hátterében kiemelkedő szerepet játszanak a ritmuszavar előidézte thrombemboliás események. A szisztémás embolisatio és a stroke megelőzése fontos terápiás célpontot jelent. A hatékony antikoagulálás csökkenti ezeknek a betegek életkilátását és életminőségét jelentősen befolyásoló események­nek az előfordulását. A krónikus vesebetegség fennállása fontos körülmény a pitvarfibrilláló betegek alvadásgátló kezelésének vezetésében. A vesefunkció beszűkülése esetén megnő mind a thrombosis, mind a vérzés veszélye. A ta­nulmány összefoglalja a K-vitamin-antagonista és a direkt orális antikoaguláns kezelés vesebetegségben történő alkalmazásának főbb szempontjait.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.