hirdetés

Dr. Vizi Éva cikkei

  #1
2011-11-14 12:33:00

Sokféle bronchopulmonális rendellenesség alakulhat ki gyógyszeres kezelések szövődményeként az egyszerű köhögéstől az obstruktív bronchiolitisig. A tüdőparenchima érintettsége alveolitisben/pneumonitisben vagy tüdőfibrózisban nyilvánulhat meg. A tüdőkárosodás további lehetséges formái a nem kardiális eredetû tüdőödéma, a diffúz alveoláris károsodás vagy vérzés, az eozinofil tüdőbetegségek, a pulmonális erek rendellenességei és a pleurális elváltozások. E szövődményeknek ritkán vannak patognomikus vonásaik, éppen ezért nem hagyhatók figyelmen kívül a gyógyszerektől független tüdőbetegségek elkülönítő diagnosztikájában. A legelső terápiás teendő a szövődményért felelős gyógyszer(ek) elvonása, az esetleges kiegészítő kezelés fő eszközei a glükokortikoidok.

Kulcsszavak: alveolitis, gyógyszermellékhatások, légzőrendszer, tüdőfibrózis

  #2
2011-11-11 15:08:00

Sokféle bronchopulmonális rendellenesség alakulhat ki gyógyszeres kezelé­sek szövődményeként az egyszerű köhögéstől az obstruktív bronchiolitisig. A tüdőparenchima érintettsége alveolitisben/pneumonitisben vagy tüdőfibrózisban nyilvánulhat meg. A tüdőkárosodás további lehetséges for­mái a nem kardiális eredetű tüdőödéma, a diffúz alveoláris károsodás vagy vérzés, az eozinofil tüdőbetegségek, a pulmonális erek rendellenességei és a pleurális elváltozások. E szövődményeknek ritkán vannak patognomikus vo­násaik, éppen ezért nem hagyhatók figyelmen kívül a gyógyszerektől függet­len tüdőbetegségek elkülönítő diagnosztikájában. A legelső terápiás teendő a szövődményért felelős gyógyszer(ek) elvonása, az esetleges kiegészítő keze­lés fő eszközei a glükokortikoidok.


hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.