hirdetés

Dr. Ágoston Péter cikkei

  #1
2011-12-20 18:23:00
Az elmúlt évtizedekben a prosztatarák kezelésében alkalmazott összes terápiás modalitás fejlődött: a sebészet precízebbé, kevésbé invazívvá vált, a sugárterápiában a pontosabb célzás és a nagyobb dózis leadására alkalmas technikák csökkentették a mellékhatásokat és javították az eredményeket. A hormonterápia a korábbi ösztrogénkezeléshez képest kevesebb kardiovaszkuláris mellékhatást okoz. A kemoterápiában a docetaxel áttörést jelentett, ma pedig már a docetaxel-rezisztens prosztatarák kezelésére is vannak eredményesen alkalmazható hatóanyagok.
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.