hirdetés

Prof. Dr. Péter Ferenc cikkei

  #1
2012-10-04 15:20:00

A dehidroepiandroszteront (DHEA), annak szulfát formáját (DHEAS) és az androszténdiont (A4) főleg a zona reticularis választja el, melyek − a dihidrotesztoszterontól (DHT) és a tesztoszterontól (T) eltérően − gyenge androgén hatásúak, kisebb kötődési affinitással rendelkeznek az androgénreceptorokhoz. A gyermekkor fiatalabb éveiben kis mennyiségű DHEA és A4 termelődik. Átlagosan 6−8 éves korban nő meg a DHEA-képződésben közvetlenül szerepet játszó 17,20- liáz aktivitás, ezzel egyidejűleg fokozódik az androgének elválasztása (adrenarche), mintegy két évvel megelőzve a hypophysis–gonád tengely aktiválódását (gonadarche). Az adrenális androgének szintjének ezen emelkedése a gyermekek nagy többségénél nem jár külső következményekkel.

  #2
2012-10-04 14:45:00

Az évekig tartó naponkénti injekciós kezelés nehezíti a beteg-együttműködést. A nem megfelelő compliance rontja a terápiás eredményt. A compliance javulása várható továbbá a hetente egyszer (vagy ritkábban) adandó, elhúzódó hatású GH-készítmények bevezetésétől. Újabban az együttműködés objektív ellenőrzése is lehetővé vált elektronikus adatrögzítő penbe történt beépítésével.

  #3
2012-10-04 14:43:00

A géntechnológiával korlátlan mennyiségben előállítható rekombináns növekedési hormonnal végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a GH nemcsak növekedésihormon-hiányos gyermekek kórosan alacsony termetét rendezi, hanem egyéb kórállapotokban is képes javítani a növekedési sebességet.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.