Gasztroenterológia

A funkcionális diszpepszia kivizsgálása és kezelése

A nem fekélyes eredetű diszpepsziaként diagnosztizált emésztési panaszok évente a felnőttek akár 40%-át is érinthetik. Jellemző tünet az étkezés utáni teltségérzet, a korai jóllakottságérzet, a gyomortáji fájdalom vagy égő érzés. Súlyos betegségre figyelmeztet a nem szándékos fogyás, a progresszív diszfágia, a tartós hányás, a gasztrointesztinális vérzésre utaló jel, a családi anamnézisben szereplő rosszindulatú daganat. Ezekben az esetekben kiterjedtebb laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat, endoszkópiát mérlegelhetünk. A kezdeti kivizsgálás során a Helicobacter pylori fertőzés kimutatására és eradikációjára a „teszteld, majd kezeld” stratégia hatékonyabb az empirikus kezelésnél, és költséghatékonyabb, mint ha először endoszkópos vizsgálatra kerülne sor. Funkcionális diszpepsziában olykor hatásosak a hisztamin H2 receptor blokkolók, a protonpumpagátlók és a prokinetikus szerek. Pszichotróp gyógyszerek adása és a pszichológiai támogatás a diszpepsziát kísérő pszichiátriai betegségek leküzdésében lehet hasznos.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ryan A. Loyd, MD
a szerző cikkei

David A. McClellan, MD
a szerző cikkei

Dr. Vincze Áron,, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.