Gasztroenterológia

Az idült székrekedés diagnosztikája felnőttkorban

A székrekedés (hetente háromnál kevesebb bélmozgás) kockázati tényezői: női nem, idősebb kor, inaktivitás, alacsony kalóriabevitel, alacsony rosttartalmú étrend, alacsony jövedelem és iskolázottság, sok gyógyszer fogyasztása. A funkcionális székrekedésen belül elkülöníthetünk normál tranzittal járó, lassú tranzittal járó és gyenge ürítéssel járó obstipációt. A másodlagos krónikus obstipáció lehetséges okai: bizonyos gyógyszerek, hipotireózis, irritábilis bél szindróma. A legyengült, idősebb betegek székrekedésének nem specifikus tünetei pl. a delírium, az étvágytalanság, a funkcionális hanyatlás. Az anamnézissel és a fizikális vizsgálattal kizárhatók a figyelmeztető jelek és tünetek, pl. a vérzésre utaló jelek, nem szándékos fogyás, vashiányos anémia, akut kezdetű székrekedés idősebb korban, a rektum prolapszusa. Bármelyik figyelmeztető jel vagy tünet azonnali kivizsgálást tesz szükségessé.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Namirah Jamshed, MD
a szerző cikkei

Zone-En Lee, MD
a szerző cikkei

Kevin W. Olden, MD
a szerző cikkei

Dr. László András, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[110390] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.