Onkohematológia másképp

Bevezető

Olvasóink a malignus hematológiai betegségben szenvedő betegekkel és kezelésük határterületi kérdéseivel (bel­gyógyászat, kardiológia, szénhidrátanyag­csere-vonatkozások) foglalkozó szimpóziumot tartanak a kezükben. E szimpózium különös aktualitását az adja, hogy 2022-ben két döntő fontosságú online kiadvány jelent meg, az egyik az onkohematológiai betegségek új, WHO 2022-es felosztása, a másik, még általánosabb jelentőségű esemény az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) onkokardiológiai irányelveinek meg­jelenése (www.escardio.org/ Guideline).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Demeter Judit Egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.