hirdetés

Hogyan vizsgáljuk ki az idősek csípőtáji fájdalmát?

Bizonyítékon alapuló válasz

A 65 éves és idősebb betegek csípôtáji fájdalmának kivizsgálása során a kórtörténet felvételét és a fizikális vizsgálatot képalkotó vizsgálatoknak kell követniük (ajánlás ereje: C, szakértői vélemény). Ha a betegnek több mint 4 hete csípőtáji fájdalma van, vagy ha a kórtörténet ezzel kapcsolatos adatokat tartalmaz, illetve a betegség jelei és tünetei ezt megkívánják, akkor radiológiai vizsgálatot is kell végezni. Eddig egyetlen tanulmányban sem hasonlították össze az MRI, a CT és a csontszcintigráfia pontosságát. Ha akut törés gyanúja esetén egyszerű röntgenvizsgálattal nem sikerül egyértelmű diagnózist felállítani, MRI-t kell alkalmazni (ajánlás ereje: C, egy kis esetsorozat). Ha az MRI ellenjavallt vagy nem áll rendelkezésre, CT-vel vagy csontszcintigráfiával helyettesíthető (ajánlás ereje: C, szakértői vélemény).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Matthew M. Verrill, MD
a szerző cikkei

Mary N. Hall, MD
a szerző cikkei

Bridget Loven, MLIS
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.