Van-e szerepe az acetil-szalicilsavnak a vastagbélrák megelőzésében?

Az 50 éven felüli betegeknek kis dózisú naponkénti acetil-szalicilsav- (ASA-) kezelés ajánlható fel a vastagbélrák prevenciója céljából. (B szintű ajánlás, több metaanalízis alapján, bár ennek megbízhatóságát egy nagy, véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat [RCT] megkérdőjelezte.) Legalább 10 éven át tartó napi ASA-szedés mellett csökkenhet a colorectalis rákból (CRC) adó­dó halálozás kockázata (1 elkerülhető eset 1500 személyévenként), kisebb eséllyel alakulnak ki áttétek lokalizált adenocarcinoma eseteiben, illetve korábbi stádiumban kórismézik a CRC-t. Egy másnaponkénti, kis dózisú ASA-kezelés alatt álló nők bevonásával lefolytatott nagy, primer prevenciós RCT nem igazolt különbséget a CRC prevalenciájában és halálozásában.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. M. Shoaib Khan, Dr. Douglas J. Ivins, Dr. Frances K. Wen, Joan Nashelsky
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.