hirdetés

Aortarepedés

A hirtelen jelentkező, heves mellkasi fájdalom nem csak szívinfarktus vagy tüdőembólia jele lehet: néha a szívből kivezető fő ütőér, az aorta repedése áll a hátterében. Ebben az életet veszélyeztető állapotban sokszor csak az azonnali sebészi beavatkozás segíthet, de a veszélyeztetettek – ha tisztában vannak hajlamosító tényezőikkel – orvosuk segítségével sokat tehetnek a megelőzéséért.

hirdetés

A Marfan-szindrómások sérülékeny ereire külö­nösen veszélyes a magas vérnyomás

A szívből kilépő fő ütőér, az aorta elő­ször fölfelé halad a mellkasfal mögött, majd lefelé kanyarodik, végül a mell­üregből a hasüregbe lép. Az aortarepe­dés legtöbbször a mellkasi, ritkábban a hasi szakaszon következik be: vér ke­rül az érfal belső és külső rétege közé. Az érfalban képződő hosszanti „csator­na” növekedhet, tovaterjedhet, beszű­kítheti az ér belső üregét. Az állapot az érfal teljes átszakadásával fenyeget.

Tünetek, felismerés

A vezető tünet a hirtelen kezdődő, he­ves fájdalom. A hasogató vagy szúró, esetleg lüktető fájdalom a nyakba, to­rokba, állba vagy a végtagok felé sugá­rozhat. Pulzus- és vérnyomáskülönb­ség léphet fel a két kar vagy a karok és az alsó végtagok között. A különbö­ző szervek elégtelen vérellátása miatt egyéb tünetek is fellépnek: szorongás, szédülés, verejtékezés, hányinger vagy hányás, sápadtság, ájulásérzés, gyors és gyenge pulzus, légszomj. Hasi fáj­dalom is jelentkezhet, valamint nyelé­si nehézség az aorta által a nyelőcsőre gyakorolt nyomás következtében. Az agy vérellátásának zavara szélütésre emlékeztető tüneteket okozhat.

Az ilyen tüneteket (ezek némelyikét) panaszoló beteget mielőbb a legköze­lebbi kórház sürgősségi osztályára kell szállítani.

A gyanított aortaszakadás pontos he­lyét, jellegét, súlyosságát a kórházban mellkasi vagy nyelőcsövön keresztüli szívultrahang-vizsgálattal, illetve szá­mítógépes tomográfiával (CT) kombi­nált érfestéssel (angiográfiával) tudják megállapítani. A hasonló tünetekkel járó szívinfarktust laboratóriumi vizs­gálatokkal lehet kizárni. A sürgősség elmúltával a későbbi ellenőrzések mág­nesesrezonancia-vizsgálattal (MRI) is végezhetők.

Okok, hajlamosító tényezők

Az öregedéssel az erek falának ellenál­ló képessége csökken, ezért az aorta­repedés főleg az idősebbeket fenyegeti – a 40–70 éves, érelmeszesedésben és magas vérnyomásban szenvedő férfiak között a leggyakoribb. Hajlamosítanak rá a következő állapotok:
• kéthegyű aortabillentyű (a szívből az aortába kilökött vér visszafolyását megakadályozó billentyű veleszületett fejlődési rendellenessége);
• az aorta körülírt, veleszületett szű­külete (koarktációja);
• Marfan-szindróma, Ehlers–Danlos-szindróma és más ritka kötő­szöveti rendellenességek;
• korábbi szívsebészeti beavatkozás;
• terhesség;
• az aorta tágulata, kiöblösödése pl. érgyulladás vagy szifilisz következmé­nyeként.

Kezelés, megelőzés

Az aorta felszálló szakaszának repedé­sét szinte mindig sebészi úton – nyílt műtéttel – kell kezelni, a leszálló sza­kasz repedése esetenként gyógysze­rekkel is eredményesen gyógyítható. A gyógyszeres kezelés elsősorban vér­nyomáscsökkentést és fájdalomcsil­lapítást jelent. A vérnyomás erélyes csökkentésére később, a vészhelyzet el­múltával is nagy figyelmet kell fordíta­ni. A szövődmények korai felismerését szolgálja a rendszeres kontroll.

Egész életükben szoros ellenőrzés alatt kell tartani azoknak a betegeknek a vérnyomását, akik aortarepedésre hajlamosító szív-, ér- vagy kötőszöve­ti rendellenességgel (pl. koarktációval, Marfan-szindrómával) születtek. Ne­kik különösen óvakodniuk kell az ér­elmeszesedés összes többi kockáza­ti tényezőjétől (pl. túlsúly, dohányzás, magas vérzsírszint) is, és rendszeresen ki kell vizsgáltatniuk ereik állapotát.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[127407] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.