hirdetés

Diabéteszes nefropátia

A diabétesz potenciális komplikációja a diabéteszes vesebetegség. A nem megfelelően ellenőrzött vércukor a vese károsodásához vezet. Mivel a vese károsodását nem lehet visszafordítani, a betegség kialakulásának késlel­tetésére van szükség.

hirdetés

A diabétesz egy olyan állapot, amely­ben a szervezet nem tudja feldolgozni a vércukrot. Elsősorban ez az oka a vesebe­tegségnek, melyet diabetikus nefropátiának hívunk. A vese tartja fenn a homeosztázist, szerkezete megszűri a folyadékokat és egészségesen tartja az embert. Ugyanak­kor a vércukor extra megterhelést jelent a veséknek és károsíthatja azokat. Ez vese­betegséget és egyéb egészségi problémá­kat okozhat. A vesék egészségének védelme érdekében, a vesekárosodás kockázatának csökkentése érdekében a diabéteszes be­tegeknek az orvos életmódváltást javasol, melyben a hidráció folyamatos fenntartása, a diéta megváltoztatása és a rendszeres test­mozgás a legfontosabb.

 

HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A DIABÉTESZ A VESÉKET?

 

A diabétesz során a vércukorszintet szabá­lyozó inzulin termelése vagy felhasználása károsodik, emiatt a vércukorszint emelkedik, amelynek egyik következménye a veseká­rosodás. Minden 3 diabéteszes felnőttből 1-nél krónikus vesebetegség alakul ki. A diabétesz számos módon károsítja a veséket:

A tartósan fennálló magas vércukor mikrovaszkuláris károsodásokat okoz a vese ereiben, és ezzel károsítja a glomerulusok szűrőfunkcióit. Az erek és a vesék károso­dása magas vérnyomást eredményez, ami további érkárosodásokat idéz elő a vesék­ben (az érfalak gyengülnek vagy megke­ményednek). A hiperglikémia idegi károso­dásokat, diabéteszes neuropátiát okoz, ami odáig vezethet, hogy a beteg nem érzékeli, amikor tele van a hólyagja, és az emelke­dett nyomás tovább károsíthatja a veséket.

 

A VESEKÁROSODÁS TÜNETEI ÉS KOMPLIKÁCIÓI

 

A diabéteszes nefropátia kezdeti szaka­sza rendszerint tünetmentes, de a vér­kép- és a vizeletleletek már utalhat­nak a nem megfelelő veseműködésre. A vesekárosodás előrehaladtával meg­jelenő tünetek jelzik, hogy a vesék nem képesek a folyadék és a végtermékek eltávolítására. Ilyen tünet pl. a lábak, bo­kák, vagy kezek duzzadása a vízretenció miatt, sötétebb (véres) vizelet, vér van a vizeletben, légszomj, zihálás, az oxigén­hiányos vér okozta fáradtság, általános rosszullét.

A diabéteszes nefropátia progressziója során veseelégtelenség és kardiovaszkulá­ris betegség alakul ki.

 

KIKNÉL MAGAS A KOCKÁZAT?

 

A tartósan magas vércukor és magas vér­nyomás mellett számos egyéb tényező növeli a diabéteszes nefropátia kockáza­tát, pl. a diabéteszes előírások figyelmen kívül hagyása, a testmozgás elhanyagolása, túlzott mértékű sófogyasztás, elhízás, do­hányzás, szívbetegség, a családban előfor­duló veseelégtelenség.

 

HOGYAN KÉSLELTETHETŐ A VESEKÁROSODÁS?

 

Mivel a vesekárosodás nem fordítható vissza, ezért a vesebetegség megelő­zésére, kialakulásának késleltetésére kell törekedni. A diabétesszel élőknél a legfontosabb a vércukor ellenőrzése és normál tartományban tartása. A szak­emberek tanácsai segíthetnek a vércukor ellenőrzésében.

 

TIPPEK AZ EGÉSZSÉGES VESÉK ÉRDEKÉBEN

 

Rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és állandó hidratálással sokat tehetünk a vesék egészségének fenntartá­sa érdekében. A vércukor és a vérnyomás célértékeinek betartása mellett alapvetően fontos az orvos által felírt gyógyszerek pon­tos szedése. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás segítségével biztosítható egy elfogadható testsúly eléré­se és megtartása. A dohányzás abbahagyása mellett szükséges az alkohol- és sófogyasztás mérséklése és a megfelelő alvás biztosítása.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.