hirdetés

Elérhető az addiktológia szolgáltatásainak új adatbázisa

A magyarországi addiktológia szolgáltatásai egységes formában kereshetők terület és bekerülési költség és célcsoport szerint a VAVO adatbázisában. A projekt célja, hogy a függőséggel küzdő személyek lakóhelyük közelében megtalálják a számukra megfelelő szolgáltatást.

hirdetés

 

Az addiktológiai szolgáltatásokban mindeddig nem jelent meg olyan átfogó adatbázis, amely megyei bontásban kereshetővé tette volna az ingyenes és fizetős szolgáltatásokat, és amelybe a felhasználók interaktív módon küldhettek volna be új szolgáltatásokat. Ezért jött létre a VAVO blog addiktológia szolgáltatásokat kereső eszköze. A keresőrobot ezen a címen érhető el: Addiktológia adatbázis.

Mi teszi szükségessé az addiktológia szolgáltatásainak adatbázisát?

 

Magyarországon a függőség népbetegség, Kapitány-Fövény Máté, a Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint a lakosság közel 50%-a küzd a viselkedéses vagy kémiai addikciók valamelyikével. Az alkoholizmus széles körben elterjedt, az óvatos becslések is legalább 600 ezerre teszik az alkoholbetegek számát, de több elemzés is elérhető, amely szerint az egymillió főt is meghaladja az alkoholisták száma. A KSH adatai szerint a cigaretta 2,4 millió embert érint. A felnőtt népesség közel negyede vallott úgy az OLAAP országos lakossági vizsgálatban, hogy életében fogyasztott valamilyen tiltott drogot. Továbbá, rendkívül súlyos a viselkedéses addikciók elterjedtsége: a munkafüggőség a dolgozó népesség körében 7-8%-ra tehető. De hasonló mértékben elterjedt a játékfüggőség, a számítógép-függőség és a pornófüggőség is.

 

Az addikciók széles elterjedése indokolja, hogy a felépülés útjait kereső személyek és családok szakszerű segítséget találjanak saját lakóhelyük közelében. Ebben nyújt segítséget a VAVO keresőrobotja.

Milyen adatokat tartalmaz az addiktológiai adatbázis?

 

Az adatbázis jelenleg több, mint 250 szolgáltatást listáz, és minden megyére több találatot is ad. A szolgáltatók között találhatók addiktológiai konzultánsok, családterápiás szakemberek, mentálhigiénés szakértők, szociális munkások, pszichológusok és gyógypedagógusok. Az adatbázisban minden olyan végzettséggel rendelkező szakember és működési engedéllyel rendelkező jogi személy regisztrálhat, aki és amely az addiktológiai rendszer területén végez tevékenységet. Bármely felhasználó beküldhet adatlapot. Továbbá, az adatbázis nagy számban tartalmaz jogi személyiséggel nem rendelkező anonim csoportokat (pl. Narcotics Anonymous és Anonim Alkoholista csoportok), amelyek az addiktológiai segítő-rendszer egyik legjelentősebb sávját képviselik.

 

Az adatbázis ingyenes és fizetős szolgáltatásokat is listáz, de nagyobb részét olyan nonprofit és/vagy állami-önkormányzati szolgáltatások teszik ki, amelyek igénybevételéhez nincs szükség költségtérítésre. Az adatlapok bemutatják a szolgáltatók elérhetőségeit, egy rövid leírás révén bemutatják őket.

Az adatbázis beágyazható

Az adatbázis és a keresőrobot beágyazható bármely weboldalba. Nem csak a  VAVO olvasói férhetnek hozzá. Lehetőség van a teljes kereső beágyazására, de előállíthatók egyedi megyei és városi listák. Ha például egy önkormányzatnak csak egy megyei listára van szüksége, akkor ezt is be tudja ágyazni a weboldalába.

 

 

A beágyazott kereső a szegedi Kiút Alapítvány weboldalán

 

A keresőgép alkalmazkodik a beágyazó oldal sajátosságaihoz. Ezt látjuk a Kiút Alapítvány honlapján, ahol a keresőnek egy keskeny sávba kell beékelődnie.

Regisztráció és adatmódosítás

 

Az adatbázis dinamikus: kereső-felület lehetőséget biztosít arra, hogy új szolgáltató regisztráljon vagy egy meglévő adatlap módosítását kezdeményezze.

 

 

Új szolgáltatás regisztrációjának kezdeményezése

 

Új szolgáltatás beküldésére a regisztrációs forma révén van lehetőség. Ezt követően egy olyan felületre érkezik az olvasó, ahol megadhatja a leírást és az adatokat. Itt van lehetőség a jogosultságot igazoló dokumentum feltöltésére is. A már meglévő adatok és korábban létrehozott adatokat az egyes adatlapok alján elhelyezett “Módosítás beküldése” gomb megnyomásával lehet kezdeményezni.

 

Hogyan fejlődik tovább az adatbázis?

Becslésünk szerint jelenleg a hazai addiktológiai kínálat 25-40%-át tartalmazza az adatbázis. Ez azt jelenti, hogy már most is Magyarország talán legnagyobb témaspecifikus keresője. És jelenti azt is, hogy a jövőben folyamatosan bővülni fog az elérhető szolgáltatások spektruma.

 

Verdes Tamás

VAVO | Felépülésblog

 

hirdetés

cimkék

Cikk[285775] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.