hirdetés

Kamrai ritmuszavarok

Ritmuszavarról akkor beszélünk, ha a szívverés üteme szabálytalanná válik. Ritmuszavarok esetén a szívverések percenkénti száma a normális 60–100-nál több vagy kevesebb, illetve megváltozik a szabályos ritmus, a szívmű­ködés ciklusai szabálytalanul követik egymást. Ebben a tájékoztatóban a szív kamráinak ritmuszavaraival foglalkozunk.

hirdetés

A szívműködést elektromos impulzu­sok szabályozzák, melyek központja a jobb pitvar falában elhelyezkedő szinuszcsomó. Innen az elektromos ingerület speciális rostok hálózatán keresztül jut el a szívizom egyes pontjaira, olyan módon, hogy az összehúzódások szabályosak, rit­musosak és hatékonyak legyenek. Ha ezek az elektromos jelek kórossá válnak, zavart szenved a szívizomzat koordinált, ütemes összehúzódása is. A kóros impulzusok helye és jellege szerint a ritmuszavarok (aritmiák) különbözők. Elsődlegesen a szívkamrák feladata, hogy állandó mozgásban tartsák a vért az érrendszerben, ezért a ritmusza­varok közül a kamrai aritmiák fenyegetnek a legsúlyosabb következményekkel.

 

A KAMRAI ARITMIÁK TÍPUSAI

 

A ritmuszavar jellege szerint négy eset for­dulhat elő:

A szív túlságosan szaporán, de egyéb­ként szabályosan ver. Ez a tachikardia.

A szív túlságosan gyéren, de egyéb­ként szabályos ritmusban ver. Ilyenkor bradikardiáról beszélünk.

Időnként egy-egy szívverés rend­ellenesen rövid időn belül követi az azt megelőzőt. Ilyenkor a szívizomzat a korai összehúzódása miatt kevésbé hatékonyan pumpálja ki az érrendszerbe a vért.

A szívizomzat összehúzódása elveszí­ti szabályos ritmusát, a normálisnál reny­hébb, szaporább, szabálytalanabb. Ennek eredménye ugyancsak elégtelen pumpa­funkció. Kamraremegés (kamrafibrilláció) esetén a szívizomzat a szabályos izom-összehúzódások helyett csak remegéshez hasonló mozgást végez, mely nem képes a keringést fenntartani, a szövetek oxigén­ellátását biztosítani.

 

A KAMRAI ARITMIÁK TÜNETEI

 

A kamrai ritmuszavarok az esetek egy ré­szében semmilyen tünetet nem okoznak, ilyenkor csak kardiológiai vizsgálat derít fényt a szív rendszertelen működésére. Ha az állapotot tünetek is kísérik, azok leggyakrabban a következők: gyenge és/ vagy szabálytalan pulzus; általános gyen­geségérzés, állandó kimerültség; légszomj, nehézlégzés nyugalomban vagy enyhe ter­helés hatására; hirtelen rosszullét, ájulás; szívdobogásérzés (tudatosan megéljük saját szívverésünket); vérnyomásesés; szédü­lés; mellkasi fájdalom; hirtelen szívleállás.

 

A RITMUSZAVAR KIVIZSGÁLÁSA

 

A kamrai ritmuszavar kivizsgálása is a kór­előzmény felvételével kezdődik: az orvos kikérdezi a beteget panaszai jellegéről, azok fennállási idejéről. Rákérdez arra is, észlelte-e, hogy pl. terhelés, étkezés, hir­telen hőmérsékletváltozás, stressz hatására könnyebben jelentkeznek vagy súlyosbod­nak a panaszai.

A szív vizsgálatának első lépése a hallga­tózás sztetoszkóppal vagy fonendoszkóppal. Az orvos speciális kardiológiai vizsgálatokat is kérhet. Ezek közül a leghétköznapibb az elektrokardiográfia (EKG), amely a szívmű­ködést görbe formájában ábrázolja. A görbe eltéréseiből következtetni lehet a szívbeteg­ség jellegére, a kamrai ritmuszavar formá­jára. Az EKG-vizsgálat speciális formája az ún. Holter-monitorozás. Ehhez a betegnek az elektródákat 24 órán keresztül viselnie kell, miközben az azokhoz csatlakoztatott kisméretű, hordozható berendezés rögzíti a szívműködés paramétereit. Ezt követően elemzik a tárolt adatokat, felállítják vagy pontosítják a diagnózist. A Holter előnye a közönséges EKG-vizsgálattal szemben, hogy nem csupán a szív pillanatnyi működé­séről ad képet, hanem hosszabb távú elem­zésre is módot nyújt a beteg mindennapi tevékenységei kapcsán.

Egyes esetekben képalkotó vizsgála­tokra is sor kerülhet.

A nyelőcsövön keresztül végzett ult­rahangvizsgálathoz ultrahangos vizsgá­lófejet vezetnek a nyelőcsőbe. Az általa kibocsátott nagy frekvenciájú ultrahang­nyaláb visszaverődési mintázata alapján részletgazdag felvételek nyerhetők a szív­ről, a szívüregek falvastagságáról, a szívbillentyűk állapotáról stb.

A kardiológiai mágnesrezonancia-vizs­gálat (MRI) az egyes szövetek víztartalma, a vízmolekulák mágneses térben való visel­kedése alapján alkot képet a szívről. Ma már lehetőség van funkcionális MR-vizsgálat végzésére is, mely nemcsak a szerkezeti eltérésekről, hanem a szívműködésről is információkat nyújt.

 

A KAMRAI ARITMIÁK KEZELÉSE

 

A kamrai ritmuszavarok nem mindig igényel­nek kezelést. Ha kezelés válik szükségessé, annak mikéntjét az aritmia kiváltó oka hatá­rozza meg. A kamrai ritmuszavarok kezelé­sében a következő módszerek jönnek szóba:

Defibrilláció. Külső elektromos im­pulzussal „kiütik” a kóros ritmust, ezzel helyreállítva a normális szabályos és rit­musos összehúzódásokat.

Gyógyszeres kezelés. A kamrai rit­muszavarok kezelésére többnyire béta-blokkolókat, antiaritmiás szereket adnak.

Rádiófrekvenciás katéterabláció. Erre akkor kerülhet sor, ha a kóros kamrai ritmust egy jól körülírható góc okozza a szívizomzat­ban, mely kóros elektromos impulzusokat el­indítva zavarja meg a normális szívműködést. Ilyenkor egy nagy éren keresztül bevezetett katéter segítségével a góc kóros elektromos aktivitása kiiktatható.

Angioplasztika. Az eljárás akkor ígér eredményt, ha a ritmuszavart a koszorúerek szűkülete vagy elzáródása idézi elő. Katéte­res módszerrel megnyithatók a szűkült vagy elzáródott erek, ezzel helyreáll a szívizom vérellátása. Az erek folyamatos nyitva tartá­sa érdekében fém hálók (sztentek) helyez­hetők a szűkült érszakaszba.

Pacemaker, ICD. A ritmuskeltő be­rendezés (pacemaker, ejtsd: pészméker) vagy az implantálható kardioverter defibrillátor (ICD) beültetésének célja, hogy a szív üregébe vezetett elektródák segítségével külső elektromos impulzusok vegyék át a szív kóros ingerképzésének, ingerületve­zetésének szerepét, ezzel megszüntetve a rendszertelen szívverést.

 

KILÁTÁSOK KAMRAI RITMUSZAVAROK ESETÉN

 

A kamrai ritmuszavarok esetenként élet­veszélyes szövődményei kivédhetők, ha a kórállapotot idejében felismerik, azonnal megkezdődik a kezelés, és az orvos nyomon követi a beteg állapotát. Megfelelő gondo­zás mellett sok beteg teljes életet élhet.

A kamrai ritmuszavarok különös fi­gyelmet igényelnek a hivatásos sportolók és a veszélyes munkakörben dolgozók esetében. Ilyenkor csak alapos szakorvosi kivizsgálás dönthet a sporttevékenység vagy a munka folytatásáról.

Természetesen a kamrai aritmia hát­terében álló betegség jellege is nagyban befolyásolja a kórjóslatot és a kezelés mi­kéntjét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a ritmuszavar hátterében nagyon sokféle ok állhat. Ezért fontos, hogy a be­teg gyanú esetén azonnal forduljon or­voshoz, mert az a gyógyszer, amelyik egy másik, akár nagyon hasonló tünetekkel járó szívritmuszavarban hatásos, az ő számára hatástalan vagy veszélyes is lehet. Orvosi utasítás nélkül soha ne kezdjünk gyógy­szert szedni rendszertelen szívműködésre!

 

BESZÉLNÜNK KELL A HIRTELEN SZÍVHALÁLRÓL IS!

 

A kamrai ritmuszavarok legsúlyosabb követ­kezménye a hirtelen szívhalál: szívmegállás látható előzmények nélkül. Tévedés azt hinni, hogy a halál e formája inkább az idősebbeket veszélyezteti, hiszen a legtöbb eset 35 és 45 éves kor között fordul elő, férfiak körében gyakrabban, mint nők esetében. A hirtelen szívhalál legfőbb okai éppen a kamrai ritmus­zavarok, ezek közül is a kamrafibrilláció.

A hirtelen szívhalál veszélyét éppen az adja, hogy bár az esetek egy részében a be­teg bizonyos tünetek (pl. szédülés, szapora szívműködés) alapján megérzi a veszélyes ritmuszavar közeledtét, ennek legtöbbször semmilyen előjele nincs, sőt sok beteg ko­rábban nem is volt tudatában annak, hogy a szívével van valami baj.

A megelőzés érdekében a legfonto­sabb a panaszok alapján azonnal megkez­dett kivizsgálás és kezelés, szükség esetén a normális szívműködés tartós biztosítása pacemaker vagy ICD beültetésével.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[277417] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.