hirdetés
hirdetés

Vérszegénység

Vérszegénység (orvosi kifejezéssel anémia) akkor alakul ki, ha a szervezet oxigénellátásában alapvető szerepet játszó vörösvérsejtek szerkezete vagy működése károsodik, illetve termelődésükben zavar áll be, így már nem képe­sek feladataikat ellátni. A vörösvérsejtek festékanyagának, a hemoglobinnak egyik fontos összetevője a vas, így a vashiány a vérszegénység gyakori oka.

hirdetés

A nők a nemi éréstől a változókorig fokozottanA vérszegénység hátterében nagyon sokféle ok állhat. Éppen ezért elen­gedhetetlen feladat az előidéző tényező feltárása, és a vérszegénység megszünteté­sén túl meg kell kísérelni az azt előidéző ál­lapot kezelését is. A vérszegénység eseten­ként csak átmenetileg áll fenn, míg máskor tartósnak bizonyul – különösen ez utóbbi esetek igényelnek kiemelt figyelmet, mert az állapot súlyos betegség részjelensége vagy következménye is lehet.

Mikor gyanakodjunk vérszegénységre?

A vérszegénység az esetek jelentős részében tünetmentes, majd később, az állapot sú­lyosbodásával tünetek is megjelennek. Ezek általában nem jellegzetesek, számtalan más kórállapot jelei is lehetnek. A leggyakoribb az indokolatlan fáradtság- és gyengeségérzés, levertség, mely jelentősebb terheléssel nem magyarázható, és hosszú időn át fennáll. Előfordulhat már nyugalomban vagy minimális terhelésre fellépő szapora szívverés, fejfájás, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom vagy a figyelemösszpontosítás nehezítettsége. Talán a korábban normális bőrszínű beteg arcszínének sápadtabbá válása a leggyako­ribb, ami felkelti az érintettben vagy család­tagjaiban a vérszegénység gyanúját.

A vérszegénység speciálisabb formái­ban ritkább tünetek is előfordulhatnak, pl. folsavhiányos anémiában hasmenés, inger­lékenység; sarlósejtes anémiában kéz- és lábfájdalom, sárgaság; aplasztikus anémiá­ban láz, gyakori fertőzések, bőrkiütések stb.

Az anémia formái, okai

A következőkben röviden felsoroljuk a vérsze­génység leggyakoribb okait, hiszen a valószí­nűsíthető kiváltó ok nagyban meghatározza a kezdeti kivizsgálás irányát. A kóreredet sze­rint három forma különíthető el: (1) fokozott vérvesztés okozta anémia; (2) csökkent vagy kóros vörösvérsejtképzés okozta anémia; és (3) a vörösvérsejtek fokozott pusztulására visszavezethető anémia. Más szempontból megkülönböztetik a vashiányos anémiát (a vas pl. elégtelen bevitel vagy csökkent felszí­vódás miatt nem áll elegendő mennyiségben a szervezet rendelkezésére) és az ún. vészes vérszegénységet (mely a B12-vitamin felszívó­dásának zavarára vezethető vissza).

Az alakos elemek egészséges személy és vérszegény beteg vérébenValamely vitamin vagy nyomelem hiánya. Vérszegénységet okozhat mindama faktorok hiánya, amelyekre szükség van a vörösvérsejtek normális termelődéséhez, szerkezetéhez vagy működéséhez. Ezek kö­zül a leggyakoribb a vashiányos anémia, de vérszegénységet okozhat a B12-vitaminnak vagy egy másik B-vitaminnak, a folsavnak a hiánya is (rendszerint feszívódási zavar következtében, pl. cöliákiában). Vashiány élettani állapot kapcsán is kialakulhat, pl. a terhesség alatt, a várandós nő fokozott vasszükséglete következtében.

Krónikus betegségekhez társuló anémia. Vérszegénységgel járhat többek között az idült vesebetegség, tartósan fennálló fertőzés, rosszindulatú daganat, autoimmun betegség, idült szívelégtelen­ség, és szintén anémiát okoz a nagyobb fokú vérzés (pl. műtét kapcsán) vagy hosszabb ideig fennálló vérezgetés (pl. fekély, gyomorhurut, aranyeres csomó vagy daga­nat) okozta vérveszteség. De vérszegény­séghez vezethet a szokottnál elhúzódóbb vagy bőségesebb menstruációs vérzés is.

A fentieken kívül a vérszegénység oka lehet veleszületett (pl. talasszémia), a vörösvérsejtek fokozott pusztulása (pl. sarlósejtes anémia) vagy gyógyszerhatás (pl. rák elleni kemoterápia mellékhatása). Ez a felsorolás azonban korántsem teljes, és a kivizsgálás során törekedni kell az ok megtalálására, mielőtt megkezdődne a kezelés.

Kivizsgálás

A kivizsgálás a beteg alapos kikérdezésé­vel kezdődik, mely támponttal szolgálhat a kivizsgálás irányának kijelöléséhez. Ezt követően a legfontosabb lépés az anémia súlyosságának felmérése laboratóriumi vizsgálattal. A vérkép eredménye alapján esetenként már valószínűsíthető az ok (pl. vashiány). A következő laboratóriumi érté­kek meghatározására kerül sor:
• Teljes vérkép. Meghatározzák a vér alakos elemeinek (vörösvérsejtek, fehér­vérsejtek, vérlemezkék) számát és egyéb jellemzőit (pl. a vörösvérsejtek térfogatát, átmérőjét), továbbá a hemoglobinszintet.
• A B12-vitamin és a folsav szintje.
• Ferritinszint, vastelítettség. Előbbi a szervezet vasraktárainak állapotáról nyújt felvilágosítást, utóbbi arról, hogy a szerve­zet a rendelkezésre álló vasnak mekkora hányadát képes felhasználni.
• Direkt antiglobulin teszt (DAT). Az au­toimmun eredetű vérszegénység felisme­réséhez nyújt segítséget annak kimutatá­sával, hogy a beteg saját immunrendszere fordult szembe a vörösvérsejtekkel.
• Egyéb alapvető laboratóriumi érté­kek. A máj- és vesefunkciós értékek meghatározásával pl. kiderülhet, ha idült máj-vagy vesebetegség áll az anémia hátterében.

A vér alakos elemeinek pontosabb vizs­gálata – igen ritka esetekben – csontvelő-biopszia végzését is szükségessé teheti.

A kivizsgálás másik része a háttérben álló okok (pl. daganatos betegség) fel­derítését célozza. Ennek keretében sor kerülhet képalkotó vizsgálatokra (hagyo­mányos röntgen, ultrahang, komputerto­mográfia [CT], mágnesrezonancia [MRI], izotópvizsgálat), tükrözéses vizsgálatra (vastagbél-/végbél-, hólyagtükrözés stb.), urológiai vagy nőgyógyászati konzíliumra, tumormarkerek meghatározására stb.

A vérszegénység kezelése

A kezelés módját az anémia típusa és okai határozzák meg. Ha pl. vas- vagy B12-vita­min-hiány igazolódik, alapvetően fontos ezek pótlása. A vaspótlás történhet tabletta szedésével vagy vénás injekciókkal. Forga­lomban vannak olyan étrendkiegészítők, amelyek egyetlen tablettában vagy kap­szulában tartalmazzák az anémia meg­szüntetéséhez fontos vasat, C-vitamint, folsavat és B12-vitamint. Sokan nem tudják, de lényeges információ, hogy a C-vitamin, a B6- és B12-vitamin, valamint a cink segíti a vas felszívódását. Ha az orvos vaspótlást rendelt, a vastablettát – a jobb felszívódás céljából – célszerű narancslével bevenni. Súlyos esetekben vérátömlesztés (transz­fúzió) is szükségessé válhat.

A terápia fontos célpontjai a háttérben felderített okok is. Ennek megfelelően pl. fertőzés esetén antibiotikum, immunoló­giai problémák esetén szteroid, immun­globulin, biológiai terápia, rosszindulatú daganat esetén műtét, kemoterápia, sugár­kezelés alkalmazására kerülhet sor.

A vérszegénység megelőzése

Az első és legfontosabb az egészséges életmód, ezen belül is a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az egészséges étrend kellő mennyiségben tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és egyéb tápanyagokat. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét.

Az állati eredetű élelmiszereken kívül kiváló vasforrások a levélzöldségek (pl. spenót), az aszalt gyümölcsök, a csokolá­dé, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a bab és a diófélék (pl. mandula). A B6-vitamin hús­félékben, zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható. A folsavat gyümölcsökkel, zöldségekkel (pl. brokkoli, spenót), hüve­lyesekkel, a B12-vitamint állati eredetű élel­miszerekkel vehetjük magunkhoz. A vegán étrend követőinek a B12-vitamin pótlására vi­taminkészítményt kell szedniük vagy B12-vel dúsított élelmiszereket kell fogyasztaniuk.

Feltétlenül forduljon orvoshoz, aki vérszegénységre utaló tüneteket észlel magán. Az anémia más súlyos betegség kísérője is lehet, ezért alapos orvosi kivizs­gálást igényel a hiányállapot (pl. vas- vagy vitaminhiány) megszüntetése előtt.

Aki vas- vagy vitaminpótlásban része­sül, feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mielőtt alternatív gyógymódra, gyógynö­vénykészítmény vagy táplálékkiegészítő szedésére adná a fejét. Fontos tudni, hogy bizonyos hatóanyagok – pl. a felszívódás gátlásával vagy kölcsönhatások révén – megváltoztathatják az alkalmazott szer hatását, csökkenthetik a kezelés hatásfokát.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[213577] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.