hirdetés

A metasztatikus melanóma 4 éves túlélése ipilimumab-kezelés mellett (fázis II klinikai vizsgálatok)

Korábban az áttétes melanóma nagyon rossz prognózist ígért, a medián teljes túlélés (OS, overall survival) kemoterápia mellett is csupán 6−10 hónap volt. Elő­rehaladott betegségben az életkilátásokat nagyban meghatározza a fennálló kedvezőtlen prognosztikai tényezők száma, mint amilyen például a zsigeri szer­vek érintettsége vagy az agyi metasztázisok. Ezen kívül fontos faktor az is, hogy emelkedett-e a szérum tejsavdehidrogenáz- (LDH, lactate dehydrogenase) szint­je vagy sem. Az American Joint Committee on Cancer (AJCC) szerint IV. stádiumú melanóma (távoli metasztázisok jelenléte) eseteiben az első diagnózistól számí­tott 4 éves túlélés 15% körül van. Metasztatikus melanómában szenvedő bete­gek bevonásával végzett fázis III vizsgálatokban két gyógyszer, az ipilimumab és a vemurafenib bizonyult eredményesnek az OS javításában. Az ipilimumab tartós választ eredményez, mely az áttétes melanómai eseteinek egy részében tartós vagy hosszú távú túlélési előnyt biztosíthat.

Annals of Oncology, 2013. május

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.