hirdetés

Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology

A pajzsmirigy-autoimmunitás jelenléte krónikus idiopátiás urticariában szenvedő spanyol betegek körében

Esetkontroll vizsgálat 343 beteg bevonásával

A krónikus idiopátiás urticaria (krónikus spontán urticaria, CSU) és a pajzsmirigy-autoimmunitás (TA, tyroid autoimmunity) összefüggését már több tanulmány is felvetette. E megállapítások általánosíthatóságát azonban nagyban behatárolta, hogy a korábbi vizsgálatok csak alacsony minta bevonásával zajlottak és/vagy nem alkalmaztak kontrollcsoportot. Jelen tanulmány szerzőinek célja az volt, hogy nagy létszámú spanyol betegpopuláció bevonásával meghatározzák és összehasonlítsák a TA prevalenciáját CSU-betegek és egészséges kontrollszemélyek között. Tudomásuk szerint ez a második legnagyobb létszámú esetkontroll-vizsgálat a TA és a CSU közötti összefüggések elemzésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.