hirdetés

A pembrolizumab szerepe a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésében

A tüdőrák nemcsak hazánkban, hanem a világon is a vezető daganatos halálok. Ezen belül is a nők tüdődaganatos megbetegedése és halálozása jelentősen emelkedett az elmúlt évek során. Hosszú évekig csak kemoterápiás lehetőségünk volt a tüdőrák kezelésében. A 2015-ös év nagy áttörést jelentett a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésében egy új kezelési stratégia, az immunellenőrzőpont gátlás megjelenésével. Az immunterápia az eddig szerény terápiás lehetőséget adó laphámrákos és dohányos adenokarcinómás betegeknél mutatott különösen kiemelkedő hatékonyságot, amelynek a hátterében a dohányzás okozta magas mutációs arányt igazolták a vizsgálatok. Az immunterápiás kezelések bevezetése nagy kihívást jelent az onkopulmonológiában, mind a jobb terápiás hatékonyság és a hosszabb túlélés, mind a kezelés melletti jobb életminőség, mind az eltérő mellékhatásprofil vonatkozásában. A pembrolizumab az első PD-1-gátló készítmény, amelyet első- és többedvonalban is törzskönyveztek a nem kissejtes tüdődaganatok kezelésében. Magy Onkol 61:107–110, 2017

Kulcsszavak: tüdőrák, immunterápia, PD-1-gátlók, PD-L1gátlók, CTLA-4-gátlás, teljes túlélés, pembrolizumab

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Gálffy Gabriella, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, Budapest
a szerző cikkei

Puskás Rita, Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.