hirdetés

A véradási kedv fokozása mobile health technológiával

A jól ismert szlogen szellemében – aki vért ad, életet ad! – készült el a Magyar Vöröskereszt új applikációja, mely többek között a véradó­helyekről ad folyamatos tájékoztatást. Erre az ingyenesen letölthető alkalmazásra hívja fel a figyelmet ez a közlemény.

hirdetés

Dr. Speer GáborA véradási donációs ráta a magas élet­színvonalú országokban 33,1 véradó 1000 lakosra vonatkoztatva, míg a köze­pes gazdasági fejlettségű országokban ez a szám csupán 11,7/1000, a szegény terüle­teken pedig 4,6/1000.1 Annak érdekében, hogy a véradási hajlandóságot minden tér­ségben fokozzák, okostelefonra letölthető mobilalkalmazások léteznek, amelyekkel könnyen megkereshető hol adható vér.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szer­vezi a véradásokat Magyarországon, 1993 óta pedig – együttműködésben az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) – évente több mint 460 000 önkéntes véradót toboroz. A biztonságos vérellátás érdekében évente országosan több mint 500 000 egység vért kell biztosítani. Ennek elérésére a Magyar Vöröskereszt évente több mint 11 000, azaz havonta közel ezer véradást szervez. A meg­felelő vérmennyiség biztosításához naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre áll­jon a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátá­sához, illetve a vérkészítményekre, transzfú­zióra szoruló betegek kezeléséhez.

Számos intézkedés történt a véradás népszerűsítése, a donációs aktivitás nö­velése, a vérkészlet megfelelő mennyisé­gének elérése érdekében. Ennek ellenére a rendelkezésre álló vérkészlet mennyi­sége nem mutat jelentősen növekvő tendenciát. Feltehetően ezért döntöttek a Magyar Vöröskeresztnél úgy, hogy minél több fiatalt vonnának be a véradásba, eh­hez pedig a lehető legjobb platform egy mobilalkalmazás.

Mit tud a véradás alkalmazás?

Miután kiválasztotta a véradó a véradás helyszínét, számos funkció várja evvel kapcsolatbanA feltételezések szerint a véradástól való távolmaradás egyik legfontosabb oka az időhiány. A Véradás elnevezésű mobilalkal­mazás segítségével jól lehet tájékozódni a Magyar Vöröskereszt által szervezett vér­adások időpontjáról és helyszínéről. Be lehet állítani, hogy a tartózkodási helyünktől mi­lyen sugarú körben jelenítse meg a véradó helyszíneket, sőt egy adott időpontra is le­het keresni (amikor épp ráér a véradó), hogy akkor van-e, és hol van véradás. Az appliká­ció kiírja és térképen is megjeleníti az adott hónapban fellelhető véradási lehetősége­ket, így könnyedén meg lehet találni a leg­megfelelőbb véradó helyszínt, amit el lehet menteni a telefon naptárába is (1. és 2. ábra). A Véradás alkalmazás ingyenesen letölthe­tő Android, IOS és Windows Phone ope­rációs rendszerekre (Android: https://play. google.com/store/apps/details?id=com. epam.blooddonation&hl=en, Windows Phone: http://www.windowsphone.com/ hu-hu/store/app/v%C3%A9rad%C3%A1s-v%C3%B6r%C3%B6skereszt/7032f87f- 479e-4a5b-a683-0f49c20adc86, IOS: https:// appsto.re/hu/Xb1g5.i).

Az applikációval nemcsak fel lehet tér­képezni a véradási lehetőségeket, de a Tu­dástár nevű menü segítségével megtud­ható az is, hogy adhatunk-e vért. Emellett a legfrissebb, véradással kapcsolatos hírek is elérhetők az alkalmazásban, valamint a felhasználó a saját véradásával kapcso­latos információkat is tárolhatja és meg is tudja osztani a közösségi oldalakon.

Miután kiválasztotta a véradó a véradás helyszínét, térkép segítségével meg is találhatja aztA hazai alkalmazás az Amerikai Vörös kereszt Blood Donor nevű alkalmazásának magyar megfelelője, az utóbbit eddig már 1 millióan töltötték le, és számos egyedi funkcióval is rendelkezik, így azt is meg le­het jelölni, hogy teljes vért adnánk-e, vagy pl. trombocitaferezisre mennénk. Ugyan­akkor sem ez, sem a többi alkalmazás nem teszi lehetővé jelenleg a direkt kapcsolat­felvételt a donor és a véradóhely között. Erre próbál megoldást találni a még nem elérhető BLOODR elnevezésű alkalmazás.1 A regisztrált donorokat a véradóhely az alkalmazás segítségével – többek között – akut helyzetben azonnal el tudja érni.

Egyetlen véradással három betegen le­het segíteni, mert a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és trombocita-koncentrátum készülnek. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése miatt nem­csak a vércsoportját ismerheti meg (az első véradó), de a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepatitisz B és C fertőzés, valamint a szifilisz kimutatására is.

Példát mutatnak-e az egészségügyi dolgozók?

Sokak szerint az egészségügyi szakdolgo­zóknak példát kell mutatniuk a laikus la­kosság számára a véradási aktivitás terén. Különösen igaz ez azokra a dolgozókra, akik a mindennapi munkájuk során kapcsolatba kerülnek véradással vagy transzfúziós terá­piával. Egy korábbi vizsgálatban2 felmérték az egészségügyi szakemberek egy csoport­jának véradással kapcsolatos attitűdjét és szokásait. A keresztmetszeti, kvantitatív fel­méréshez, amelyre 2012-ben került sor, négy különböző szakmacsoportot (felnőttápolás és -gondozás, sürgősségi ellátás, műtéti ellátás és szülészeti ellátás) választottak ki. Az adatgyűjtés a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) honlapján elhelyezett, web alapú, anonim, önkitöltős kérdőív alkalmazásával, ún. kényelmi min­tavételi technikával történt. A kapott ered­mények arra utaltak, hogy a vizsgálatban részt vevő egészségügyi szakdolgozóink véradási aktivitása mind a négy szakma­csoportban példaértékű, azaz magasabb, mint az országos átlag. A vizsgált populáció átlagéletkora 40 év volt. A négy szakmacso­port közül háromban a véradások általános motivációjának megítélése alapján a „mert így helyes” okot találták a véradásra ösztön­ző legfontosabb tényezőnek.

Véleményem szerint érdemes lenne a betegek körében népszerűsíteni a Vér­adás alkalmazást, mert biztosan növelhető ezáltal a véradási kedv, különösen a fiatalok körében.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1. Tatikonda VS, El-Ocla H. BLOODR: blood donor and requester mobile application. mHealth 2017;3:40
2. Rajki V, Hirdi HÉ, Balogh Z, Mészáros J. Hazai egész­ségügyi szakdolgozók véradással kapcsolatos attitűdje, véradási szokásai az egyes szakmacsoportokban. LAM 2014;24(8-9):439–449

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[219426] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.