hirdetés

A világ első digitális gyógyszere: a Nagy Testvér figyel!

Amerikában törzskönyvezték a világ első digitális tablettáját. A digitális tabletta jelez annak, akit a beteg felhatalmazott rá, hogy a beteg bevette-e a gyógyszert. A gyógyszer neve: Abilify MyCite, ami az Abilify (aripiprazol) tablettának egy szenzort tartalmazó változata. Az Abilify MyCite gyógyszer részei: maga az aripiprazol tabletta a szenzorral, az érzékelőt tartalmazó tapasz és a MyCite okostelefonos applikáció, ami az információt gyűjti és továbbítja. Új kezdet előtt állunk? Vagy elbukik az ötlet, mert az emberek elutasítják, ha ellenőrzik őket?

hirdetés

Dr. Speer GáborAz Egyesült Államok gyógyszer-fel­ügyeleti hatósága, az FDA befo­gadta (törzskönyvezte) az első digitálisan ellenőrzött gyógyszerbevételt támogató rendszert. Ez az Abilify MyCite gyógyszer, ami az Abilify tablettának egy szenzort tartalmazó változata. Ha a beteg bevette ezt a tablettát, a gyógyszer jelzést küld arról (https://www.abilifymycite.com/). Az Abilify 2002 óta törzskönyvezett készít­mény, amely különböző kiszerelésekben aripiprazolt tartalmaz (5 mg–30 mg), és már generikus gyógyszerként is forgalmazzák hazánkban is. Az aripiprazol szkizofrénia kezelésére javallott készítmény felnőttek és legalább 15 éves serdülők részére. Javal­lott még közepesen súlyos és súlyos mániás epizódok kezelésére bipoláris affektív zavar I-es típusában, valamint új mániás epizód megelőzésére olyan felnőtteknél, akiknek túlnyomóan mániás epizódjaik vannak.

A szkizofrénia nem egységes kórkép, hanem összefoglaló neve olyan pszichoti­kus állapotoknak, melyek közös jellemzője, hogy a beteg akarata, gondolatai és érzelmei szétesnek. A pszichotikus állapotok a reali­tásérzék elvesztésével, érzékcsalódásokkal, hallucinációkkal, az érzelmi élet zavaraival, téveszmékkel, tudatzavar jelentkezésével járó betegségek. A betegség jellemzően serdülőkor és 30 éves kor között alakul ki. A férfiak és nők aránya egyenlő. A betegek többségénél (75%) már kamaszkorban meg­mutatkoznak a jelei. A betegség gyakorisága 1% körül van, így hazánkban mintegy 100 ezer szkizofrén beteg él, nagy részük pszichi­átriai kezelés alatt áll, de csak 5–10% szorul állandó kórházi kezelésre. A szkizofréniához gyakran társul alkohol- és drogfüggőség, mértéktelen dohányzás, erős az öngyilkos­sági hajlam (15–20%-ban ez a halálok).

A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi. A bipoláris zavar két pólusú hangulati betegséget jelent. Az egyén életében lehangolt (depresszi­ós) és felhangolt (hipomániás, azaz enyhén mániás, vagy akár súlyosan mániás) epizó­dok követik egymást. Gyakran évekig csak depressziós időszakok jelentkeznek, míg egyszer megjelenik egy felhangolt, mániás periódus. A kórképet fontos megkülönböz­tetni a „hagyományos”, egy pólusú depressziótól, melyben csak lehangolt időszakok fordulnak elő, mert a két betegség eltérő terápiát igényel. A bipoláris zavar előfor­dulási gyakorisága szintén 1%, lényeges nemek közti különbség nélkül. A betegség első tünetei általában 15–30 éves kor körül jelentkeznek, nagyjából 70%-ban depres­sziós epizóddal indul a folyamat. A pontos diagnózis felállítását nehezíti, hogy akár 10 év is eltelik, míg az első ellentétes, felhan­golt epizód jelentkezik, így addig „sima” depresszióval kezelik a beteget.

A gyomorsav árulkodik

Az Abilify MyCite készítmény a japán Otsuka Pharmaceuticals tulajdona, a szen­zort és a technológiát a Proteus Digital Health cég adja.1 Először 2015-ben adták be a törzskönyvi kérvényt az FDA-hoz, de ezt 2016-ban a hatóság elutasította, mert akkor kevés adat állt rendelkezésre az al­kalmazásáról. Az FDA most sem a terápia­hűség (adherencia) növelésére fogadta be a készítményt, mert a törzskönyvezéshez szükséges gyógyszervizsgálatokban – az idő rövidsége miatt – ezt nem tudták igazolni. Ezt az alkalmazási előírásban le is írják, és azt is jelzik (amit az FDA is ki­mondott): a rendszer nem alkalmas arra, hogy a gyógyszerbevitelről valós időben adjon információt, mert a gyógyszer be­vételének detektálása késhet, és lehet­séges, hogy el is marad. Az FDA csak azt fogadta be, hogy a gyógyszer bevételéről információ továbbítódik az okostelefonos alkalmazásra, de azt, hogy ennek a rend­szernek bármilyen előnye lenne pl. a te­rápiahűség növelésében, azt nem. Az Otsuka 2017-ben több vizsgálatot végzett a rendszer tesztelésére: egy 8 hetes, 69 be­teggel zajló, illetve egy szintén 8 héten át, 49 beteggel folytatott vizsgálatban igazolták a rendszer hasznát és a bete­gek elégedettségét.2,3 A hosszú távú cél a digitális tablettával egyértelműen a krónikus betegek riasztó gyógyszerszedési fegyelmének (adherenciájának) javítása. Jelenleg a krónikus betegségben szenve­dők 50–70%-a nem szedi, vagy nem szedi megfelelően az előírt gyógyszerét.

Az Abilify MyCite elemeiA digitális tabletta azt jelzi, hogy a be­teg bevette-e a gyógyszert, és mikor. Ha a beteg elfogadja orvosától ezt a készít­ményt, akkor a beleegyező nyilatkozat aláírása után feljogosíthatja a kezelőor­vosát és még legfeljebb négy személyt (nyilván alapvetően a családtagokat, de bárkit), hogy értesítést kapjon a gyógy­szerbevételről. Az Abilify MyCite rend­szer tehát a következőkből épül fel: az aripiprazol tabletta a szenzorral (Abilify MyCite), a tapasz – az ún. MyCite Patch –, amely az érzékelőt tartalmazza, és a MyCite okostelefonos alkalmazás, amely az információt gyűjti és továbbítja (1. és 2. ábra).

 

Az Abilify MyCite rend- szer elve

A Proteus cég által kifejlesztett szen­zor rézből, magnéziumból és szilikonból áll, és elektromos jelet bocsát ki, amikor gyomorsavval érintkezik. A krumpliból készített elemhez hasonlóan működik: amikor az elemek a gyomorsavval érint­keznek, ionok kerülnek az oldatba. Lassú kémiai reakció indul meg ezután – a sav mintegy hidat épít ahhoz, hogy az ionok kedvükre vándorolhassanak. A szenzor ak­kora,mint egy homokszem (3. ábra). A jel a bevétel után 30–120 perccel generáló­dik. A bal bordaív alá vagy a gyomorszájra helyezett érzékelő (MyCite Patch) felfogja a jelet, majd bluetooth-on keresztül kül­di az értesítést az okostelefonra. A beteg az okostelefonra letöltött alkalmazásban az adott gyógyszerbevitel mellé – mint egy noteszba – bele tudja írni azt is, ho­gyan érzi magát (milyen a hangulata) (4. ábra). Ezt aztán az okostelefon elküldi az orvoshoz és a megadott személyekhez. A tapaszba ágyazott (rögzített) érzékelőt (MyCite Patch) 7 napon át lehet viselni, utána cserélni kell.

A szenzor az egyes tablettákbanA MyCite alkalmazás 

 

 

 

 

 

 

 

Új modell a rossz terápiahűség terápiájában?

Az Otsuka cég még nem tette közzé a 2018-tól elérhető készítmény árát. A megoldás különösen azokban az esetekben lehet elő­nyös, amikor a beteg túl van az első pszi­chotikus eseményén, és miután jobban érzi magát, elhagyja a gyógyszert. Ezen felül a várakozások szerint a megfelelő terápia­hűség kevesebb relapszust, ritkább kórhá­zi újrafelvételt fog eredményezni. Elvben a gyógyszerhez való rossz terápiahűséget (vagy akár a gyógyszer elhagyását) időben lehet majd észrevenni. Az Abilify ma már generikus kezelésként is elérhető, de ennek a megoldásnak a joga kizárólagos, új, in­novatív készítményről lévén szó. A Proteus cég befektetői közé tartozik a Novartis és a Medtronic is.

Hasonló fejlesztés az etectRx, amit HIV-fertőzés kezelése során és opiátokkal is teszteltek. Ez a digitális tabletta rendszer magnéziumot és ezüst-kloridot használ, és rádiójelet ad ki, ezt egy kis antennával lehet felfogni, amit a nyakon kell elhelyezni.

Felmerül a kérdés, hogy jó választás volt-e éppen mentális betegek számára forgalomba hozni ezt a technológiát, és nem hasonlóan riasztó terápiahűséggel jellemezhető népbetegségekben szenve­dők, pl. cukorbetegek számára. A választ az idő megadja, de az ötlet hasznosságán ez semmit sem változtat. Óriási lehető­ség rejlik a technikában. Például sebé­szeti beavatkozás után vagy fájdalom­mal küzdő betegek esetében a betegek opiátfelhasználásáról adhat felvilágosí­tást, vagy klinikai vizsgálatokban arról, hogy a betegek szedik-e (jól szedik-e) a vizsgálati készítményt. Az egészségügyi biztosítók pedig megfelelő terápiahűség elérése esetén engedményt adhatnak a biztosítási díjból, hiszen a terápiaköve­tő betegek gyógyulási esélyei jelentősen jobbak, így a gyógykezelésük kevésbé költséges.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1. Masand P, Han C, Pae CU. Will the Proteus sensor en­hance adherence to aripiprazole or other antipsychotics? Expert Rev Neurother 2017;17:319–321
2. Peters-Strickland T, Pestreich L, Hatch A, Rohatagi S, Baker RA, Docherty JP, Markovtsova L, Raja P, Weiden PJ, Walling DP. Usability of a novel digital medicine system in adults with schizophrenia treated with sensor-em­bedded tablets of aripiprazole. Neuropsychiatr Dis Treat 2016;12:2587–2594
3. Kopelowicz A, Baker RA, Zhao C, Brewer C, Lawson E, Peters-Strickland T. A multicenter, open-label, pilot study evaluating the functionality of an integrated call center for a digital medicine system to optimize monitoring of ad­herence to oral aripiprazole in adult patients with serious mental illness. Neuropsychiatr Dis Treat 2017;13:2641–2651

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[217914] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.