hirdetés

Biofilmek és felső légúti fertőzések

A biofilmek baktériumokból álló mikrobiális közösségek, melyek vagy önmagukat reprodukálják a biológiai felszíneken, vagy élettelen környezetben vannak jelen. A biofilmek igen sokféle entitást képviselnek, melyek gyakran megtalálhatók az embereknél előforduló kórállapotokban, és a krónikus és/vagy visszatérő infekciók legalább 60%-ában játszanak szerepet. A baktériumok számára igen előnyös a biofilmképződés, többek között védelmet nyújt a környezeti változásokkal (páratartalom, hőmérséklet, pH, ultraibolya sugárzás) szemben, ezen túlmenően koncentrált mennyiségben biztosítja a tápanyagokat, és megkönnyíti a bomlástermékek eltávolítását. A biofilmen belül a baktériumok szoros közelsége elősegíti az intercelluláris interakciók létrejöttét. A biofilmek kedveznek a bakteriális rezisztencia kialakulásának.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.