hirdetés

EKG-elemzés

Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő férfi syncopéja

 Egy 71 éves, Szentpétervárról nemrég bevándorolt férfit séta közben kialakult eszméletvesztés-szerű rosszullét miatt szállítottak a sürgősségi osztályra. Nem sokkal korábban történt kivizsgálása során hypertoniát, enyhe aorta-stenosist és bullosus emphysemával szövődött krónikus obstruktív tüdőbetegséget diagnosztizáltak. Régebben dohányzott. Kórelőzményében eszméletvesztéses rosszullét nem szerepelt.

 A férfi nem tűnt különösebben betegnek, tudata tiszta volt. Pulzusa kissé szabálytalan, pulzusszáma 60/perc, vérnyomása 160/90 Hgmm, légzésszáma 16/perc, hőmérséklete 37,2 °C volt. A tüdők felett kopogtatási vagy hallgatózási eltérést nem lehetetett találni, az a. carotis és a v. jugularis pulzusa is normális volt. Az aortabillentyű felett 2/6-os szisztolés zörejt lehetett hallani, mely a nyak felé vezetődött, a II. hang szabályos volt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.