hirdetés

EKG-elemzés - Egy fiatal nő cianotikus szívbetegsége

Egy 26 éves nő orvosi ellenőrző vizsgálatra jelentkezett.Gyermekkora óta tudta, hogy valamilyen szívbetegsége van; mindig hamarabb kifulladt, mint kortársai. Egy évvel ezelőtt mintegy négy órán át tartó, beszédzavarral és a jobb kar gyengeségével járó epizódot élt át.
 A fizikális vizsgálat során a közepesen fejlett, kifejezetten cianotikus betegen dobverőujjak láthatók. Pulzusszáma 55/perc, légzésszáma 16/perc, vérnyomása 105/60 Hgmm, hőmérséklete 36,1 °C. Második szívhangja szélesen és fixáltan kettőzött volt, a pulmonális area felett 3/6-os kaparó szisztolés zörejt, továbbá kifejezett negyedik hangot lehetett hallani.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.