hirdetés

Előszó

A megszületett magzat/újszülött ellátásának orvosi célja a kardiorespiratorikus alkalmazkodás elősegítése. Gyakori kérdés, hogy mikor indokolt az újszülött magasabb szakmai ellátó helyre küldése, ami lehetőleg ne legyen túl korán, mert akkor az anyától való indokolatlan elszakítás visszavetheti az újszülött fejlődését, de ne legyen túl későn sem, mert akkor a kóros elváltozások szakszerű ellátása zavart szenvedhet. A döntéshozatalnak több aspektusa van, Hazai Aktualitás rovatunkban a neonatológiai szempontokat tekinti át a kérdés hazai szaktekintélye. A nagy lélegzetű referátum a szülészek és neonatológusok perinatológiai együttgondolkodásának szép példája.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Papp Zoltán, professor emeritus, főszerkesztő, Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.