hirdetés

Erős köhögés hatására bekövetkezett spontán légcsőrepedés egy hétéves fiúnál

Összefoglalás
   A légcsőfal átszakadásával járó sérülések ritkák, de potenciálisan életveszélyesek; nyaki vagy mellkasi trauma, illetve endotrachealis intubáció következményeként léphetnek fel. A spontán légcsőrepedés rendkívül ritka, gyermekkorban eddig még nem számoltak be róla. Egy olyan esetet mutatunk be, amikor egy akut tracheobronchitisben szenvedő hétéves fiúnál erős köhögés után a légcső nyaki szakaszán a hátsó membranózus terület hosszanti felszakadása következett be. A trachearupturát endoszkópos vizsgálat és komputertomográfia segítségével idejekorán felismertük. A sérülés és az emphysema csekély volt, súlyosabb szövődmények nem alakultak ki, és a konzervatív kezelés teljes gyógyulást hozott. A ritka eset kapcsán áttekintjük, milyen módon alakulhat ki légcsőrepedés, továbbá hogyan ismerhető fel és kezelhető e szövődmény.
    A központi légutak rupturája gyermek- és felnőttkorban egyaránt ritka, de potenciálisan életveszélyes szövődmény. A kiterjedt tompa vagy áthatoló nyaki-mellkasi sérülések jól ismert következménye, de ritkán endotrachealis intubáció szövődményeként is bekövetkezhet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Jong-Lyel Roh, MD, Da és Jae-Ho Lee, MD,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.