Helicobacter pylori: a fertőzés helyi szövődményei és szisztémás következményei

A Helicobacter pylori fertőzés növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát, és a sikeres eradikációs kezelés elősegíti a gyomorrák megelőzését, különösen akkor, ha a gyomornyálkahártya rákelőző elváltozásainak kialakulása előtt kerül rá sor. A gyomor megbetegedésein kívül az idiopátiás trombocitopéniás purpura és az ismeretlen eredetű vashiányos anémia kialakulása is összefügg a H. pylori jelenlétével, ezekben a kórképekben is javulást hoz az eradikáció. Elképzelhető, hogy a H. pylori bizonyos védelmet nyújt az elhízással és az atópiás betegségekkel szemben. Az elsőként ajánlott eradikációs kezelés továbbra is a hármas terápia, de azokban a régiókban, ahol gyakori a clarithromycinnel szembeni rezisztencia, a négyes kezelést ajánlják első vonalban. A rezisztencia leküzdésére alkalmas stratégiák a szekvenciális és a négyes terápia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Selgrad
a szerző cikkei

J. Bornschein
a szerző cikkei

P. Malfertheiner
a szerző cikkei

Prof. dr. Rácz István, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.