hirdetés

Immunellenőrzőpont-blokád hematológiai malignómákban

PD-1-ÉS CTLA-4-GÁTLÁS HEMATOLÓGIAI DAGANATOKBAN

A rosszindulatú daganatok képesek a szervezet immunválaszát kikerülni, annak átmeneti gátlása révén, melyet az immunellenőrző pontok receptorai által felismert ligandumok expressziója tesz lehetővé, csökkentve az immunválasz erősségét. Ennek kapcsán az elmúlt években felmerült rosszindulatú daganatokban az immunellenőrző pontok gátlásának lehetősége (checkpoint blockade therapy, CBT), mely hatására malignus melanoma esetében már hosszú távú hatások lehetősége is igazolódott, paradigma váltáshoz vezetve ezzel a betegség kezelésében. Nagyszámú klinikai tanulmány igazolta a CBT alkalmazhatóságát további szolid tumorok esetében is, s feltehetően hematológiai malignómák (HM) esetében is áttörő eredményeket hozhat. Kezdeti eredmények alapján a PD-1- (programmed death 1) blokád Hodgkin-lymphomában (HL) alapjaiban megváltoztathatja a betegség eddigi terápiás javallatait.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.