hirdetés

Mit tartalmaznak a prediabéteszről az aktuális irányelvek?

Az ADA, az ADA-EASD és az MDT guideline-jai alapján

Egyértelmű, hogy a 2-­es típusú diabétesz szorosan összekapcsolódik a magas morbiditási és mortalitási aránnyal. A diabétesz utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett prevalenciája az ellátó rendszerekre is óriási terhet ró. A 2­-es típusú diabéteszt megelőző glükózintolerancia­stádiumok (IGT, IFG) gyakoriságáról hazánkban kevés adattal rendelkezünk. A hazai reprezentatív szűrés eredményei alapján a 20–69 éves populációban az emelkedett éhomi vércukorszint (impaired fasting glycaemia, IFG) gyakorisága 4,88%. A szűrővizsgálatok általános tapasztalata szerint minden ismert cukorbetegre egy fel nem ismert diabéteszben szenvedő egyén esik. Az IDF Atlas 2015-­ben úgy foglalt állást, hogy felnőttkorban a diabéteszesetek kb. 50%-­a nem ismert, nem diagnosztizált. Ha ezeket az adatokat tekintjük, akkor hazánkban kb. másfélkétmillió ember lehet érintett. Az alábbiakban 3 irányelv – ADA (2018), ADA­EASD, MDT – alapján foglaljuk össze a prediabétesszel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az irányelvekből önkényesen választottunk ki olyan részleteket, amelyeket fontosnak ítéltünk a prediabétesz lényegi bemutatásához. Az irányelvek külön részt szentelnek a prediabéteszszűrés fontosságának, akár eszközökkel, diagnosztikai próbákkal, akár közvetetten, a kockázati tényezők megítélésével végzik azt a kollégák.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.