hirdetés

Mobilalkalmazások jelentősége a krónikus fájdalom csillapításában

Az akut fájdalom csillapítása alapvető orvosi feladat. A krónikus fájdalom csillapítása jóval nehezebb, és ehhez a beteg együttműködése is kell. Még­is, pl. a krónikus fájdalom szindrómában ajánlott adekvát és rendszeres fizikális aktivitás (torna, gyógytorna) melletti kitartás, akárcsak a krónikus betegek gyógyszerszedési terápiahűsége, igen alacsony. Ezen is segíthet­nek az okostelefonra letölthető alkalmazások. De nem mindegyik. A leg­hasznosabbakat igyekszem bemutatni.

hirdetés

Dr. Speer GáborKrónikus minden olyan fájdalom, amely legalább 3 hónapja fennáll. Az International Association for the Study of Pain (IASP) szerint ha a fájdalom krónikus­sá válik, akkor már nem tünetről, hanem megbetegedésről kell beszélni. Olyannyira, hogy a krónikus fájdalom szindróma tartós személyiségváltozáshoz is vezethet. A kró­nikussá vált fájdalom gyakran jár együtt lelki zavarokkal (szorongás, depresszió, alvászavar). Adatok szerint a krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek 86%-a alvászavarral, 70%-a koncentráció­zavarral küzd, 44–51%-uk pedig szorong.1 Prevalenciája a WHO szerint 32%, és az esetek többségében az ok mozgásszervi eredetű.

Egy idei metaanalízis igazolta, hogy az okostelefonon futó alkalmazások haszná­lata segít a krónikus fájdalom mérséklé­sében.2 Számtalan alkalmazás létezik, de a többségük nem tudományos eredmé­nyeken nyugszik, nem tesztelték, és ami szintén gyakran merül fel kritikaként, nem alapoz a közösségi hálóra. Egy másik vizs­gálat a krónikus fájdalom kezelésében segí­tő és jelenleg elérhető alkalmazásokat ve­tette össze egymással több szempontból.3 A vizsgált 18 legmegfelelőbb alkalmazás közül az első hármat mutatom be, a leg­elterjedtebb két platformon működőket. Angol nyelvű mindegyik, és az első kettő helyezett ingyenes.

Pain Companion

felteheNagyon játékosan lehet megjelölni a krónikussá vált fájdalom helyét és erősségét a Pain Companion alkalmazásbanA Pain Companion alkalmazás mottója: „Együtt erősebbek vagyunk, mint a fáj­dalom.” Az alkalmazás alapverziója iOS és android készülékekre is letölthető ingyene­sen (https://www.paincompanion.com/), de a többletfunkcióért fizetni kell. A Pain Companion lehetővé teszi, hogy a beteg részletes, színes fájdalomrajzokat hozzon létre, kifejezve a krónikussá vált fájdalom helyét és intenzitását. Jelezheti az egyéb tüneteket is, mint a stressz, a fáradtság és a rossz hangulat. Ezt az alkalmazást találtam a legjobbnak az utóbbi hónapok appjai közül. Néhány ízelítő: be lehet raj­zolni tehát egy forgatható emberalakon azt, hogy hol érzi a beteg a fájdalmat, de a kiterjedését (kisugárzását) és az erősségét is (1. ábra). Ehhez a kiindulási állapothoz az­után folyamatosan viszonyítani lehet újabb satírozásokkal a fájdalom alakulását.

Ha az app letöltője használja a közössé­gi hálót, akkor a berajzolt fájdalomterületek alapján, más felhasználók fájdalomsémái­val összevetve jelzi az alkalmazás azt, hogy a hasonló lokalizációjú fájdalmat érző be­tegek milyen diagnózist kaptak a fájdalom okára vonatkozóan (2. ábra). Sőt, fel lehet venni velük a kapcsolatot (chat), de az appot használók széles közössége is tud egymás­sal levelezni, mintegy egymást támogató közösséget létrehozva. A weboldal szerint olyanokkal építhet kapcsolatot a használó, akik tudják, milyen érzés egy olyan beteg­ség okozta fájdalmak miatt szenvedni, mint pl. a fibromyalgia, a lupus, az ízületi gyulla­dás, az endometriosis, a sclerosis multiplex és még sok más. A fájdalom alakulását is követni lehet, naplót vezetve, melybe mindenfélét fel lehet jegyezni (pl. hangu­lat alakulása). Ennek elemzése is segíthet rájönni arra, mitől alakulhatott minden jól vagy rosszul az adott időben.

Manage My Pain

A Pain Companion segít a fájdalom okát is megtalálniA Manage My Pain alkalmazás (a Lite vál­tozat ingyenes, a Pro változata 1299 Ft/év, https://www.managinglife.com/) android platformon működik. Lényege, hogy lát­tatja a beteggel (és orvosával) a krónikus fájdalom progresszióját és a megtett lépé­sek hasznát vagy sikertelenségét is a ke­zelésben. Hasonlóan az előzőhöz, ez az alkalmazás is támogatja a közösségi meg­osztást. Itt is naplót lehet vezetni a fájda­lomról (be lehet állítani, milyen rendsze­rességgel figyelmeztesse automatikusan az alkalmazás a felhasználót a napló kitöltésére). A naplóba sokféle adatot lehet beírni, pl. azt, hogy milyen tevékenységet gátolt a fájdalom, vagy éppen mi váltotta ki, milyen gyógyszerre, illetve mi másra szűnt a fájdalom (pl. mozgás, kikapcso­lódás), és ezek hogyan használtak, illet­ve mely próbálkozások nem használtak (3. ábra). Ezek az adatok a későbbiekben is segíthetnek a betegnek és orvosának a fájdalom kontrolljában, kezelésében, de másoknak is hasznos tanácsot adhatnak, ha az alkalmazás letöltője megosztja eze­ket a használók közösségében. Mintegy 6000 készítmény szerepel a fájdalomcsil­lapítók adatbázisában, és az aktuálisan alkalmazott gyógyszerek szedését a be­vételre való figyelmeztetéssel is támogatja az app, de lemérhető a gyógyszer haszna is. Minden bevitt adatról statisztikát le­het kapni (kezelési napló), és mindezeket meg lehet osztani (kinyomtatva pdf-ben) a kezelőorvossal.

 

My Pain Diary & Symptom Tracker: Gold Edition

A harmadik alkalmazás csak iOS telefonra letölthető és 5,5 euró az ára. A fenti alkalmazásoknál említett funkciók közül több elérhető itt is, de mégis azért említem meg, mert az előző kettővel ellentétben itt a fej­fájás esetén részletesebben be lehet jelölni a fájdalom helyét, és a tapasztalt fájdalom mellé írt egyéb bejegyzések során az ak­tuális időjárást is jelzi az app (hőmérséklet, szél, légnyomás stb.). Ez azért lehet fontos, mert az adatok elemzése során (fájdalom­napló) a beteg később előre is láthatja az időjárás-előrejelzésből, hogy ez feltehetően kiválthat-e nála fejfájást, vagy akár más tesztrészén fájdalmat (pl. hátfájdalom). A jó mobile health alkalmazásnak épp az a lényege – véleményem szerint –, hogy a felhasználót az adatok elemzésével ab­ban is segítse, hogy megértse a teste, a be­tegsége működését. A weboldalon (http:// mypaindiary.com/) rövid videó is leírja az app. működését.

Érdemes az egyik ingyenes alkalmazást letölteni a telefonunkra és szabadidőnkben próbálgatni egy kicsit, hogy ha valamelyik beteg kezelésében ez segíthet, ajánlani lehessen neki.

A Manage My Pain alkalmazás ingyenes

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:

1. Rabbi M, Aung MS, Gay G, Reid MC, Choudhury T. Feasibility and Acceptability of Mobile Phone-Based Auto-Personalized Physical Activity Recommendations for Chronic Pain Self-Management: Pilot Study on Adults. J Med Internet Res 2018;20(10):e10147

2. Thurnheer SE, Gravestock I, Pichierri G, Steurer J, Burgstaller JM. Benefits of Mobile Apps in Pain Man­agement: Systematic Review. JMIR Mhealth Uhealth 2018;6(10):e11231

3. Salazar A, de Sola H, Failde I, Moral-Munoz JA. Measur­ing the Quality of Mobile Apps for the Management of Pain: Systematic Search and Evaluation Using the Mobile App Rating Scale. JMIR Mhealth Uhealth 2018;6(10):e10718

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[231978] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.