hirdetés

Okostelefon-alkalmazások és májbetegségek: vírusos májgyulladás

Nem teljesen mobile-health a most bemutatott alkalmazás. Ez az alkal­mazás okostelefonon működik mint platform. Azért tartom lényegesnek, mert hazai fejlesztés, és hepatitiszvírusok szűrésére szolgál. A HepaCare a HCV- és HBV-fertőzés kockázatának meghatározására alkalmas kérdőív, és egyben információs adatbázis is. Azért mutatom be, hogy az olvasókon keresztül minél több lehetséges beteghez jusson el.

hirdetés

A WHO a krónikus vírushepatitiszek tel­jes felszámolását tűzte ki 2030-ig. Ah­hoz, hogy ezt el lehessen érni, fel kell deríteni a fertőzötteket és meg kell kezdeni a kezelé­süket. A programhoz hazánk is csatlakozott, és rengeteg a tennivaló ez ügyben. Az ún. vírushepatitisz-fertőzöttek (hepatitisz B és C vírushordozók) hozzávetőlegesen a magyar lakosság 1%-át teszik ki. A fertőzés akár évti­zedekig sem okoz panaszt, így az érintettek nem is tudják magukról, hogy fertőzöttek. Becslések szerint Magyarországon kb. 46 ez­ren nem tudnak a HCV-fertőzöttségükről és fertőzőképességükről. E betegek felderítése csak szűrővizsgálattal lehetséges. Világszer­te 70 millió, Magyarországon kb. 50 ezer le­het a hepatitisz C vírussal fertőzöttek (HCV PCR pozitívak) száma, közülük valamivel több mint 10 ezren gyógyultak meg eddig.

A HepaCare applikáció

Jelenleg a HCV gyógyítható, a krónikus HBV pedig tartósan kezelhető betegség. A legyőzéshez szükséges elsődleges cél a fel nem ismert betegek kiszűrése és ke­zelése, ezzel megelőzhető a súlyos szövőd­mények (májzsugor, májrák) kialakulása is. A Májbetegekért Alapítvány fejlesztette ki a HepaCare nevű mobil applikációt, amellyel a felhasználó felmérheti a HBV-, valamint a HCV-fertőzöttségének kockázatát (koc­kázatbecslő kérdőívvel). Ez úgy történik, hogy az ingyenesen letölthető applikációban kitölthető a rizikófaktorokat felmérő kérdőív, melynek értékelése akár konkrét hepatológiai időpontfoglalásig navigál, szá­mos információ, funkció mellett (betegtájé­koztató rendszer). A HepaCare iOS és android operációs rendszereken is fut. Letölthető erről a weboldalról is: http://hepacare.hu/. A teszt alapján a HBV-, HCV-fertőzöttség kockázata nagyon magas, az átlagosnál ma­gasabb vagy az átlagosnál nem magasabb lehet (a kockázatbecslés szakmai meggon­dolásokon alapul, de a kérdőív nem validált). Az appot letöltők abban is segítséget kap­nak, hogy eldönthessék, szükséges-e szű­rővizsgálaton részt venniük; megtudhatják, hol és hogyan, illetve hogy szükség esetén hol kaphatnak megfelelő ellátást (1. ábra).

A HepaCare alkalmazás két képernyőképe 

Korábban a hepatitisz C elsősorban vér­rel, vérkészítménnyel vagy vérzéssel járó be­avatkozással terjedő fertőző betegség volt. Ugyanakkor az 1992 előtt vért, vérkészít­ményt kapók veszélyeztetetteknek tekin­tendők, és szűrendők jelenleg is. Ma már az intravénás kábítószer-használat a legfőbb fertőzési út. Ritkább az egyéb, legtöbbször szintén vérzéssel kapcsolatos átviteli mód: szülés, szexuális átvitel, felszippantható kábítószer az orrnyálkahártya sérülésével, közösen használt eszköz, nem megfelelő higiénés körülmények között végzett aku­punktúra, tetoválás, testékszer behelyezése, közös borotva-, manikűrolló-, vagy fogkefe­használat. A szexuális úton történő fertőző­dés valószínűsége tartós párkapcsolatok­ban elenyésző (1-2%), de bizonyos szexuális szokások szintén veszélyforrásnak tekint­hetők (különösen a férfi homoszexualitás, promiszkuitás, partnerek gyakori váltogatása). A fertőzött anyák újszülöttjei néhány százalékban fertőződnek meg. A fertőzés elszenvedésekor ritkán alakul ki heveny máj­gyulladás, ám a fertőzés az esetek 50–70%-ában krónikussá válik. Az idült fertőzések 10–20%-a májgyulladás nélkül zajlik.

Az applikáció kifejlesztését az indokol­ta, hogy a HBV-/HCV-fertőzöttség vizsgála­ta nem része a rutinszerű betegellátásnak, ugyanakkor a vírusfertőzések időben történő felismerése (a HBV szaporodásának gátlásá­val, a HCV-fertőzés megszüntetésével) csök­kenti a súlyos következményeket. Az appliká­ció abban segít, hogy a kitöltő eldönthesse, szükséges-e szűrővizsgálaton részt vennie, valamint abban is, hol és hogyan vehet részt ezen, illetve fertőzöttsége esetén hol és ho­gyan kaphat megfelelő ellátást.

A nagyon magas fertőzöttségi kocká­zatú egyéneknél a HBV-/HCV-fertőzöttség lehetősége miatt laboratóriumi szűrővizs­gálatra (HBsAg, illetve anti-HCV ellenanyag vizsgálat) van szükség. A vizsgálatokra az alkalmazáson keresztül előjegyzési időpon­tot lehet kapni, ami úgy történik, hogy az applikáció egyszeri, korlátozott idejű hozzá­férési lehetőséget nyújt egy internetes prog­ram, a Hepatitisz Regiszter (HepReg) on-line előjegyzési rendszeréhez, melyen keresztül a magas kockázatú kitöltő elsőbbségi (álta­lában 14 napon belüli) előjegyzési időpon­tot kaphat a HBV-és a HCV-fertőzés kivizs­gálására és kezelésére kijelölt centrumok valamelyikébe. Az applikáció az időpont biztosításához szükséges HepReg hozzáfé­rési adatokat a megadott e-mail címre küldi meg. A hozzáférési adatok megérkezésekor 2 hét áll rendelkezésre, hogy előjegyzési idő­pontot kérjen a felhasználó. Ennek lejárta után háziorvosától kérheti az előjegyzést, vagy ismét kitöltheti az applikáció kocká­zatbecslő kérdőívét az ismételt HepReg hozzáféréshez és on-line előjegyzéshez. Beutalót azért kérni kell a családorvostól. Lehet jelentkezni a fertőzöttség felderíté­sére kialakított, személyi azonosítás nélküli hepatitisz C szűrőpontok valamelyikében is, de itt csak HCV-szűrésre van mód. A kocká­zatbecslő kérdőív kitöltése anonim, néhány percet vesz igénybe. A http://hepacare.hu/ weboldalon egy videó is elmagyarázza az alkalmazás működését.

A Hepatitisz Regiszter (HepReg, www. hepreg.hu) a szakmai szervezetek által létre­hozott, a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő gyógyszer-allokációját is támogató, a HCV-és a HBV-fertőzött betegek és kezelésük orszá­gosan egységes és átlátható nyilvántartásá­ra és követésére létrehozott internet alapú adatbázis. A Hepatitisz Regisztert a Hepati­tis Terápiás Bizottság működteti. A regiszter tulajdonosa a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciója.

Az átlagosnál nem magasabb kockázat nem zárja ki a HBV-/HCV-fertőzöttséget, és nem ad tájékoztatást arról sem, hogy az egyén esetleg májbeteg-e. Az átlagost meg nem haladó kockázat esetén is indokolt lehet a HBV-/HCV-fertőzöttség irányában szűrővizsgálat végzése.

Fontos, hogy minden egészségügyi szakember segítséget adjon a vírusos máj-betegségek leküzdéséhez, ehhez pedig a betegek megtalálása alapvető. Ebben segíthet az alkalmazás. Tudomásom szerint 600 millió forintot különítettek el a hazai egészségügyi dolgozók szűrésére és keze­lésére, de még nem indult el a program.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ­

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[227177] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.