hirdetés

Okostelefonok, okoseszközök ideg- és elmegyógyászati kórképekben

A közleményben olyan mobilalkalmazásról lesz szó, melynek használa­tával a depressziós ember a hangulatának és alvásának alakulását tudja követni. Egy fejlesztés alatt álló másik alkalmazás képes diagnosztizálni a depressziót! Bemutatok epilepsziában szenvedő betegek hasznára váló valódi mhealth eszközöket is.

hirdetés

A depresszió és az okostelefon

A WHO becslése szerint a depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz a világon. A Magyar Pszichiátriai Társaság szerint ha­zánkban minden harmadik lakos – közel 3 millió ember – szenved valamilyen mentális megbetegedéstől élete során. A súlyos de­presszió a magyarok mintegy 7%-át érinti.

A depressziós betegek nagy része ritkán, 3 havonta keresi fel pszichiáterét, a recept újabb felírása ekkor történik. Hogyan emlékezhetne ilyenkor pl. arra a kérdésre, hogy milyen volt az eltelt időben a hangulata? Kutatások szerint már néhány nap múlva feledésbe merül a korábbi jó vagy rossz hangulat. Erre jelent megoldást a MoodTrek elnevezésű mobilalkalmazás, mely segíti a beteget abban, hogy monitorozza han­gulatát és tüneteit, illetve a kapott adatokat meg is oszthassa pszichiáterével a sikeresebb kezelés érdekében. A beteg felhasználó az adott napi hangulatát egy vicces, arcokat megjelenítő, 5 (arc)fokozatú skálán értékelheti. Az arcok a felhasználó adott hangulati állapotát jellemzik (ne­vető száj, semleges vagy lekonyuló ajkak stb.). Úgy működik ez, mint egy egyszerű önanalízis. Ez önmagában még nem tenné különleges­sé az alkalmazást, melyhez hasonló több száz letölthető már. (1) A MoodTrekkel a felhasználó ugyanis egy korábban már bemutatott – Fitbit elnevezésű – alkalmazáshoz is tud kapcsolód­ni, amely a mozgást, aktivitást monitorozza, értékeli. Páros, „hibrid” alkalmazásról van szó, a lelket és a fizikai aktivitást kapcsolja össze az applikáció, hiszen mindkettő tükrözi a depressziós beteg tüneteit, állapotát. Az app android verziója ingyenesen letölthető a https://play. google.com/store/apps/details?id=com.cerner. moodtrek címről.

És fordítva? Ha nem a már diagnosztizált és kezelt depressziós beteg követi az állapotát? Vajon az okostelefon alkalmas lehet arra, hogy ki­derítse, a használója depresszióban szenved-e? Egy kísérlet szerint igen: érzékelheti, ha haszná­lója depressziós lesz. Ez a technológiai kutatás olyan okostelefon prototípusát készítette elő, amely 87%-os pontossággal felismeri a depres­sziós tünetektől szenvedő vagy depresszió által veszélyeztetett használót. (2) Öngyilkosságot vi­lágszerte, így hazánkban is a depressziós bete­gek követnek el a leggyakrabban, különösen a fel nem ismert, így nem is kezelt betegek.

Ha az alkalmazás elérhetővé válik, akkor ta­lán könnyebben változtathatunk a következő riasztó adatokon. Az unipoláris major depresszió miatt elkövetett öngyilkosság 2010-ben a vilá­gon a teljes egészségben megélhető életévek elvesztésének harmadik leggyakoribb oka volt, és 2020-ra (becslések szerint) az iszkémiás szívbetegség mögött a második, míg 2030-ra az első lesz. (3) A befejezett öngyilkosságot elkö­vetők 56–87%-a (többnyire nem kezelt) major depressziós epizódban szenvedett halála ide­jén. A nem kezelt major depressziós betegek 5–10%-a öngyilkosság következtében hal meg. Ugyanakkor, a depresszió hatásos kezelése kb. 80%-kal csökkenti a befejezett öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek számát. (3)

A kutatók olyan szoftvert („Purple Ro­bot”-nak elnevezett applikációt) fejlesztet­tek ki, amely adatokat gyűjtött a kutatásban részt vevők okostelefonjairól. A vizsgálat előtt minden résztvevőnek ki kellett töltenie egy online kérdőívet, amely demográfiai kérdések mellett az ún. Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) depressziót mérő kérdőívet is tartal­mazta. Ez validáltan alkalmas a depressziós tünetek súlyosságnak önértékeléses méré­sére. A szoftver észlelte a kutatásban részt vevő mobiltelefon-tulajdonosok GPS adatait is, s korrelációt keresett a depressziós ala­nyok előzetes PHQ-9 vizsgálati eredményei és a telefonhasználatra, valamint a földrajzi mozgásokra vonatkozó adatai között. Az adatokból kiderült, hogy a depresszió jeleit mutatók háromszor olyan gyakran használták a telefont, mint a többiek. Emellett az a mo­biltelefonos személy, aki nagyon sok időt tölt otthon – vagy kevés helyen –, valószínűsít­hetően szintén depressziós. A depressziós résztvevők tehát többnyire otthon marad­tak, vagy kevesebb helyre utaztak. Nem meglepő, hiszen a depressziósok hajlamo­sak a visszavonultságra. A kevésbé szabályos (ismétlődő) napi-heti időbeosztás szintén a depresszió valószínűségét növelő tényező lett. Bár a telefonadatok nyomon követése nem azonosíthatta, milyen kapcsolatokban és milyen tartalommal használták a részt­vevők a telefonjukat, felmerül az is, hogy a depressziós résztvevők nem a barátaikkal beszéltek, hanem közömbös személyekkel, mert ez az „elkerülő viselkedés” szintén jel­lemző depresszióban.

 

A kutatás legfontosabb eredménye az, hogy a mobilhasználati szokásokon keresztül fel lehet ismerni egy személy depressziós tüneteit és azok súlyosságát anélkül, hogy a tünetek után érdeklődve kérdéseket intéztek volna hozzá, hiszen a depressziós állapotnak az is lényeges ismérve, hogy a beteg nem akar az állapotáról beszélni. A telefon adatai megbízhatóbban jelezték a depressziót, mint ha a vizsgált személy naponta értékelte volna a szomorúságát.

A mobile-health (mHealth) lenyűgöző lehetőségei epilepsziában

A gyermekek között 1%-os, a felnőtt népesség­ben 0,5%-os prevalenciával számolva hozzávetőleg 50–60 ezer epilepsziás beteg él hazánkban.

A kórházi EEG-k helyett az epilepsziás ro­hamokat idejében érzékelő hordozható készü­lékek új lehetőséget adnak a rohamok meg­előzésére, kezelésére. Többféle elven működő hordozható készülékek érhetők el már jelenleg is vagy kerülnek hamarosan forgalomba. (4) Van köztük olyan, amelyik a generalizált tónusos-klónusos izomgörcs rohamokat érzékeli a bi­cepszre erősített érzékelőn keresztül (azaz nem EEG-ként, hanem EMG-ként működik). Az adatokat bárki, így a családtag telefonjára vagy laptopjára is küldheti, riasztva őt. Az alkalmazás kifejlesztői igazolták azt is, hogy az epilepsziás EEG-aktivitás és az alkalmazás által detektált izomrángások korrelálnak, és igen ritka a téves pozitív eredmény. Az igazoláshoz 142 beteg 7326 órányi EMG-és EEG-adatát gyűjtötték be és elemezték. Az EMG-eredményeket az eszközön keresztül érzékelték, és ezek 100%-ban összefüggtek az EEG-adatokkal. A téves negatív riasztás (adat) rátája 0,48 volt 8 órán­ként. Az online érzékelés azért fontos, mert az epilepsziás betegek csak a rohamaik felére emlékeznek, így nehéz a kezelés sikerességé­nek megítélése is. A rohamok alatti sérülések kivédésében is segít, ha a hozzátartozó vagy gondozó időben észleli a rohamot, segíteni tud. Mindezeket egy újabb, már elkezdődött klinikai vizsgálattal is meg fogják erősíteni, (5) hiszen ha az eszköz valóban hasznos, forra­dalmasíthatja a nehézkes és nem valós idejű EEG-diagnosztikát.

További újdonság egy apró, vízálló, gyufásskatulya méretű (30×30×6 mm-es) EEG-rekorder, amelyet a hajas fejtetőre kell ragasz­tani, mint egy tapaszt. Ez különösen azoknak a gyermekeknek a monitorozásában lehet hasz­nos, akiknek a rohamai este érkeznek, és nemritkán hirtelen halállal végződnek. Az eszköz egy heti adatanyagot rögzít, majd ezt el kell távolí­tani és postázni a kezelőorvosnak. A fejen való rögzítéssel a megtévesztő izommozgásokat küszöbölik ki, és ezt az eszközt is összevetették a hagyományos EEG adataival. Az eszközöket különböző hajszínekben gyártják. A harmadik eszköz pedig a csuklóra rögzíthető, és a görcs­rohamokat a szívritmus mérésével és az artériás oxigenizáció detektálásával jelzi. Mindhárom eszköz apró, diszkrét, az epilepsziával járó stig­mákat nem erősítik, hiszen a beteg leplezni tud­ja a viselésüket, így szívesen hordhatja azokat, segítve a saját kezelését.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Bush NE, Ouellette G, Kinn J. Utility of the T2 Mood Tracker mobile application among army warrior transition unit service members. Mil Med 2014;179(12):1453–1457
2. Saeb S, Zhang M, Karr CJ, et al. Mobile Phone Sensor Correlates of Depressive Symptom Severity in Daily-Life Behavior: An Exploratory Study. J Med Internet Res 2015;17(7):e175
3. Rihmer Z, Németh A. Újra csökken az öngyilkossági ha­lálozás Magyarországon? Magyar Orvos 2014;22(10):21–22
4. Van de Vel A, Cuppens K, Bonroy B, et al. Non-EEG seizure-detection systems and potential SUDEP prevention: state of the art. Seizure 2013;22(5):345–355
5. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02371200

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[183528] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.