hirdetés

Pulzoximetria okostelefonnal

Rovatunk mostani közleménye a lapszám fő kérdésköréhez próbál csatla­kozni. Az okostelefonhoz illesztett pulzoximétert nevezik „phone oximeter”- nek is. Az okostelefon az eredmény (szaturáció) megjelenítését, tárolását, másokkal való megosztását végzi kényelmesen, praktikusan.

hirdetés

Pulzoximéter okostelefonnal (phone oximeter)A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) progresszív tüdőbetegség, melyre az állandó légzőszervi tünetek és a korlátozott légáramlás jellemző. A pulzoximetria COPD-ben alkalmazható a vérgázanalízis helyettesítésére, de – az ajánlás alapján – 90%-nál alacsonyabb szaturáció (SpO2) esetén vérgázelemzést kell végezni.

Az okostelefonhoz csatlakozó pulzoximétert („pulzusoximeter”-t) nevezik „phone oximeter”-nek is (1. ábra). Az illetékes amerikai hatóság (FDA) által elfogadott, iOS okostelefonnal működő pulzoximétert gyárt a Nonin cég.

Pontosabban a Nonin Connect™ App okostelefonra letölthető alkalmazás, amely több, a Nonin által gyártott pulzusoximéterhez használható (pl. Nonin Connect, https://www.nonin.com/).

A pulzoximéter működése azon alapul, hogy a vér színe kémiai reakciók hatásá­ra változik, így az oxigénben gazdag vér színe vörös, a kevés oxigént szállító véré barna. A készülék apró fényforrással és ér­zékelővel rendelkezik. A fényforrás vörös és infravörös fényt bocsát ki, mely áthatol azon a testrészen, amelyre az érzékelőt fel­helyezzük. A fényforrással szembeni olda­lon az érzékelő figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel­nek el. Ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvérsejt szállít oxigénmolekulát. Ha minden vérsejt szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció 100%-os. Ha csak min­den második szállít, akkor a készülék 50%- os értéket jelez.

A két oximetriai módszerKét általános módszert szokás erre a célra használni. Az egyik esetben a vizs­gáló fényforrással az adott testrészt át­világítva mérjük a vizsgált testszöveten áthaladt fény intenzitását (ezt „áthatoló”, azaz transzmisszív oximetriának nevez­zük). A másik lehetőség a bőrfelületről visszavert fénnyel történő oximetria (2. ábra). A transzmisszív oximetria alkalma­zására a kórházakban láthatunk példát. Sok újabb fitneszkészülékben a reflektív oximetriai módszer terjedt el.

Pulzoximetria és szívfrekvencia-mérés

Hogyan méri a pulzusoximéter a szívfrek­venciát is? A szív működése közben nagy mennyiségű vért szivattyúz át a test szöve­tein. Minden egyes szívveréskor a vér bele­préselődik a kapillárisokba, amelyek térfo­gata ilyenkor kismértékben megnövekszik. Két szívverés között a térfogat csökken. Ez megváltoztatja a testszöveten áthaladó fény mennyiségét is: ez a fény akár egy oximéter vörös és infravörös ledjének a fé­nye is lehet.

Magyar találmány a WIWE (3. ábra, https://shop.mywiwe.com/hu/). Ez a lapos (bankkártyaszerű) kis eszköz a fentiek miatt nemcsak oxigénszaturációt, de szívfrek­venciát is mér, és evvel kapcsoltan számos EKG-paraméter meghatározását végzi el. A honlap leírása szerint „egy kis ügyeske­déssel a pénztárcánkban is elfér, de egy ingzsebben már könnyedén hordhatjuk, és bármikor elő is kaphatjuk”.

A WIWE A WIWE használatához először le kell tölteni egy okostelefonos alkalmazást. Ez android és iOS rendszerekre is elérhető. A letöltés és telepítés után regisztrálni kell, akkor a rendszer elkéri az alapvető adatain­kat. Miután ezeket beállítottuk, használatra kész. A használat úgy történik, hogy a kis kártya felületén található két ezüst pontra kell helyezni az ujjainkat egy percig. Egy perc elteltével – amit az eszköz jelez – elen­gedhetjük a kártyát, megkezdődik az ada­tok értékelése, és megjelennek az adatok a telefon kijelzőjén. A rendszer segíti az eredmény megértését is.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:
1.
Vandenberk T, et al. Clinical Validation of Heart Rate Apps: Mixed-Methods Evaluation Study. JMIR Mhealth Uhealth 2017;5(8):e129

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[233393] galéria
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.