hirdetés

Szükséges lenne herpes zoster oltás bevezetése idősebb felnőttek számára?

Egy varicella zoster vírus (VZV) dinamikus transzmissziós modellben az exogén és endogén erősítő hatások relatív súlyozásával kapcsolatos feltételezéseknek fontos hatása lehet a megjósolt herpes zoster (HZ) teherre a gyermekkori varicella-oltás bevezetését követően. Úgy tűnik, hogy a HZ-teher az általános populációban minden erősítő súlyozásnál csökken, azonban ezt a hatást megelőzi egy átmeneti növekedés a HZ-incidenciában, amikor egyedül az exogén erősítő hatást veszik figyelembe.  A HZ incidenciában megjósolt növekedés jelentősen csökken, ha az endogén erősítő hatásnak feltehetően akár csak egy kis súlya is van. Az endogén erősítő hatás így részben magyarázhatja a különbséget a való világban bizonyítottan létező, a gyermekkori varicella oltást használó országok HZ-terhe és a csak exogén erősítés feltételezésen alapuló modell projekciók között. Úgy tűnik, egy biztonságos és hatékony varicella-oltás a legígéretesebb a vírus által okozott akár hosszú távú problémák kezelésére.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szél Edit
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.