A legjobb automata gyógyszeradagolók és robotizált gyógyszerrendezők: az adherencia növeléséért

Köztudott, hogy a gyógyszerszedők fele nem úgy és nem addig alkalmaz­za a javasolt kezelést, ahogy az szükséges. Emiatt a WHO azt állítja, hogy a krónikus gyógyszerszedők 50%-ának az adott betegségben a prognózisa ugyanolyan rossz, mint annak, aki nem is alkalmaz a betegségre semmi ke­zelést. A mellékhatások 42%-át el lehetne kerülni megfelelő adherenciával, sőt a kórházi felvételek 25%-a is a rossz terápiahűség miatt történik. A non-adherencia évente 125 000 USA-beli polgár halálát okozza. Sokan sokfé­le megoldással állnak elő: az automata gyógyszeradagolók és robotizált gyógyszerrendezők ilyen próbálkozások. A legjobbakat szedtem össze. Jelenleg mindegyik csak az USA-ban élő beteg számára elérhető, de ez a nagyon új megoldás hamarosan Európába és hozzánk is elérkezik.

A rovatban mindig olyan megoldásokat igyekszem bemutatni, ami egy hazai beteg és orvos számára is elérhető (és leg­inkább ingyenes is). Sosem a jövő – akár sosem elkövetkező – lehetőségeit idézem. Igyekszem olyan mobile-health eszközöket találni, melyek validak és melyeket ki is tu­dok próbálni. Most mégis olyan, a gyógy­szeres kezelés iránti terápiahűséget növelő, nagyon új megoldásokról lesz szó, amelyek még nekünk nem elérhetők, így ki sem tud­tam próbálni, de ez hamarosan változni fog. Vagyis, a megadott weboldalakat javaslom gyakran ellenőrizni (ha tetszenek a bemu­tatott eszközök), hogy időben értesülhes­senek a betegek arról, mikortól rendelhetők meg Európába is a bemutatott megoldások. Ez hamar el fog következni, mert ezek nem nagymamáink gyógyszeradagolói, bár nem is annyiba fognak kerülni.

A betegségek iránti terápiahűség meg­oldatlan probléma. Abban konszenzus van, hogy a javasolt gyógyszeres kezelés iránti adherencia 80% (egyes betegségek esetén 85%) felett megfelelő – mindegy, hogy az egy életen át tartó kezelés vagy egy ötna­pos antibiotikumkúra. Másként, a javasolt kezelésnek legalább a 80%-át kell (helye­sen) alkalmazni ahhoz, hogy a kezelés által kínált haszon bekövetkezzen. Négyből egy egyesült államokbeli polgárnak gondja van a gyógyszeralkalmazással. A rossz gyógy­szeralkalmazás nem kizárólag a gyógyulás elmaradása miatt baj, de a gyógyszer okozta mellékhatások egy része is non-adherencia miatt alakul ki.

Az is ismert, hogy az orvosok gyak­ran túlbecsülik a betegeik adherenciáját. Egy osteoporosis-kezelés kapcsán történt felmérés alapján a kezelőorvosok 67%-ra becsülték ezt, holott csak 40% volt valójá­ban a receptkiváltások ellenőrzése után (és akkor ez még nem is a gyógyszerbevételt jelenti)!1

 

AUTOMATA GYÓGYSZER­ADAGOLÓK ÉS ROBOTIZÁLT GYÓGYSZERBETÖLTŐK

 

Öt eszközt mutatok be, nevük: MedaCube (https://www.medacube.com), MedMinder (https://www.medminder.com), Pria (https:// www.okpria.com), Hero (https://herohealth. com) és Livi (https://www.liviathome.com). A Priát a Black and Decker gyártja.

A végeláthatatlan és könnyen elrontha­tó gyógyszerkiporciózások és adott eset­ben gyógyszerbevételi könyörgések kivál­tására lehetnek hasznosak. Megoldás lehet a rossz terápiahűség ellen például egyedül élő betegeknek, pszichiátriai betegség­gel élőknek, azoknak, akiknek bonyolult a gyógyszerelése, de a játékosságuk miatt gyerekbetegeknek is. Mert jól segítenek abban, hogy a megfelelő gyógyszer a meg­felelő időben legyen alkalmazva. És egyben távolról lehet segítségükkel gondoskodni valakiről, aki krónikus gyógyszeralkalmazó. Ugyanakkor, nem minden készítményt tudnak kezelni (tárolni, adagolni), csak szi­lárd gyógyszereket (pl. az oldatot tartal­mazó kapszulák kiszakadhatnak a gyógy­szermozgatás során). Egyik sem képes folyadékot, injekciót vagy hűtést igénylő készítményt tárolni és adagolni. Felezni sem tudják a tablettát, csak úgy tudják ezt a problémát kezelni, ha ezt előre magunk megtesszük és így helyezzük be a tároló­ba. De persze figyelmeztetni tudnak az általuk nem kezelt gyógyszerbeadásokra is: inhalációs készítményekre, injekciók­ra, tapaszokra. Leginkább a MedaCube (1. ábra) jó ebben. Ezen felül képesek arra is, hogy „szükség esetén” használt gyógyszeralkalmazást is támogassanak (pl. fájdalomcsillapító).

A gyógyszeradagolás mellett három eszköz a betöltött gyógyszereket saját maga porciózza ki a programozásnak megfelelően (robotizálva van ez tehát), azaz a gyógysze­reket csak a tárolókba külön-külön be kell önteni (tölteni), aztán onnan adagolja ki az eszköz – naponta többször, akár eltérő adagban is, és a megadott időpontban. Ilyen a Livi (2. ábra), a Hero (3. ábra) és a MedaCube. A másik két készülék esetén a megfelelő időben szedendő gyógyszereket előre el kell rendezni (ahogy ez a hagyo­mányos gyógyszeradagolóknál van). Persze itt is van 2021-es megoldás: a Pria (4. ábra) esetén a helyes betöltést felügyeli a gép mesterséges intelligencia segítségével. De abban is különböznek a nagyi gyógyszeradagolójától, hogy élményt okoz a működé­se amellett, hogy kivonatolja a gyógyszer­szedést, azaz az adherenciát figyeli. 

Robot gyógyszerbetöltésre képes készülékek esetén applikáción (Hero), webfelületen vagy az eszköz érintőkép­ernyőjén kell a napi adagolást (dózis, időpont) beállítani (a betegről gondoskodónak vagy magának a gyógyszerhasz­nálónak). Hogy adják ki a gyógyszert? Mindegyik bemutatott adagoló értesít arról, hogy be kell venni a gyógyszert: a robotizáltaknál gombot kell megnyom­ni a kiadáshoz, a MedMinder (5. ábra) ese­tén ki kell nyitni a box tetejét, a Pria is szól. De a képernyőre is kiírja ezt a MedaCube, a Hero és a Livi. A MedMinder kivilágítja azt a boxot, amit ki kell nyitni. A Pria vic­ces „arcokkal” a szemével is jelez a kép­ernyőn. A Pria a legjobb design, képer­nyőjén kommunikálni lehet a gyógyszert szedővel, amihez a családtag applikáci­ót használ. A MedaCube képet is készít a gyógyszerkiadásról és ezt elküldi a gon­doskodónak is. De azt, hogy valóban lenyelte-e valaki, azt persze nem tudja ellenőrizni egyik sem.

A bemutatott eszközök ügyelnek arra, hogy ha a gyógyszerszedő és az adagolást (felügyeletet) ellátó személy nem ugyanaz, akkor az előbbi nem tud beavatkozni a gyógyszeradagoló funk­cióba. A gondoskodó – bárhol is legyen – bármikor tudja módosítani az adagokat a robotizáltakban. Mindegyik rendszer értesíti a gondoskodó családtagot is az eseményekről. Van a weboldalon felülete (portálja) is a gondozónak a MedMinder, a MedaCube és a Livi esetén, ahol az adherenciát is ellenőrizni lehet. A MedaCube hasznáról az adherencia nö­velésére közlemény is elérhető.2 Alapve­tően otthon kell lenni a használatukhoz, bár kiadagolható a később beszeden­dő gyógyszer korábban is (MedaCube, Hero): „dose to go”, ha elmenne a beteg otthonról.

Persze mindegyikhez internet (wifi) és áram kell, de a többségnek akkumulátora is van. A gyógyszertároló képességük eltérő, de a robotizáltak minimum 8 konténerrel rendelkeznek (ez 8 különböző gyógyszert jelent), de a MedaCube (ugyan pénzért) 16 konténeresre is bővíthető. Persze azt, hogy valójában hány tabletta fér az adagolóba (tartályba), azt a méret is befolyásolja. Az árak már gondot fognak nálunk is okozni: jelenleg a MedaCube 1499 USD, a Livi 49 USD + havi 99 USD, a Hero 100 USD + havi 30 USD, a Pria 700 USD + havi 10 USD, a MedMindernek csak havi díja van, ez 40 USD.

 

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos. Bia­torbágy Egészségügyi Központ / Egészségház – endokrinológiai ambulancia, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Központ – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Abobului M, Berghea F, Vlad V, et al. Socio-economical factors that influence the perception of quality of life in patients with osteoporosis. J Med Life 2015;8:S119–S114

2. Hoffmann C, Schweighardt A, Conn KM, et al. Enhanced Adherence in Patients Using an Automated Home Medication Dispenser. J Healthc Qual 2018;40:194–200

 

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus, Biatorbágyi Egészségügyi Központ/Egészségház, endokrinológiai ambulancia és Interlab Praxis Közösség, Plus Medical Orvosi Központ, endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[279794] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.