hirdetés

A legtöbb peteérés-követő mobilalkalmazás rossz adatot közöl

Az okostelefonra letölthető menstruációs naptárak segítenek követni a cik­lust, kiszámolják, mikor van peteérés, mely napok termékenyek és melyek biztonságosak. Feljegyezhető bennük sok adat, tünet, hangulat, feltüntet­hetők a szexuális együttlétek, a fogamzásgátlással kapcsolatos információk. Ez nagyon praktikusan hangzik, nem is igényel a forgalmazásuk hatósági engedélyt. A helyzet azonban egy friss közlemény szerint borzasztó.

hirdetés

Dr. Speer GáborA szülészet és nőgyógyászat egyik meghatározó szaklapjában, az Ob­stetrics and Gynecology-ban 2016 júliusában megjelent közleményben a szerzők húsz különböző weboldalon elérhető, illetve 33 okostelefonra letölthető menstruációs naptárt, azaz periódus- és cikluskövető segítséget, illetve alkalmazást teszteltek (validáltak).1 A deskriptív vizsgálatban a legjobb weboldalakat és appokat tesz­telték. Feltétel volt az ingyenességük, ve­gyesen voltak közöttük android és iOS plat­formokon futók. A szerzők (tesztelésként) normális, 28 napos ciklust állítottak be, 4 napos menstruációval. Az utolsó menstruá­ció dátumaként – az egyszerűség kedvéért – január 1-jét adták meg. A mesterségesen generált adatokból következő termékenységi ablak a ciklus 10. napjától a 15. napjáig (az ovulációig) tart, és az ovuláció a 15. na­pon következik be, azaz január 15-én.

Az összes vizsgált weboldal közül egy, míg a 33 mobilalkalmazás közül 3 kalkulálta ki precízen a termékenység (fertilitás) idő­intervallumát (ablakát).1 Az alkalmazások a fertilitási ablakot különféleképpen adták meg, 78,8%-uk az ovuláció bekövetkezte utáni napokat is beleszámolta, holott ek­kor már nem következhet be terhesség. Egyesek a fertilitást a ciklus 4. és 21. napja közé jelezték. Sajnos a cikk szerzői a ros­szul szereplő weboldalak és alkalmazások neveit nem hozták nyilvánosságra, ami vé­leményem szerint súlyos hiba. Nagyon ne­hezen sikerült kiderítenem, hogy az egyik megfelelő applikáció a sikeres háromból az iPeriod (iOS) elnevezésű app volt. Ezért jelenleg csak az orvosok véleményére van bízva, hogy amit a párok használnak, netán az orvosok használatra javasolnak, az szak­mailag megfelelő legyen.

 

Az idézett cikk a naptármódszeren alapuló alkalmazásokat validálta. A mo­bilalkalmazások többsége ezt a módszert használja. Az alkalmazásához menstruációs naptárra van szükség, amit nem nehéz in­formatikailag kialakítani. A módszer azt feltételezi, hogy az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján következik be.

Jóval megbízhatóbb peteérést meg­határozó metódus az ún. tüneti-hőmérő­zéses módszer.2,3 Lényege, hogy a női ter­mékenység ciklikus – vannak termékeny és terméketlen napok egy cikluson belül –, és különféle testi tünetei is vannak: az ébredé­si testhőmérséklet és a méhnyaknyák válto­zásai, amelyeket egy nő – ha rendszeresen végez önmegfigyeléseket – saját magán is megállapíthat.

Önmegfigyelés nélkül nem megy!

A testhőmérséklet mérése azért fontos, mert az ébredési hőmérséklet enyhén megemelkedik az ovuláció körül. A mód­ szer másik alapja a méhnyakban termelő­dő és a petefészek hormonjainak ellenőr­zése alatt álló méhnyaknyák figyelemmel kísérése. A méhnyakban termelődő nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele. A méhnyaknyák a hüvelybemenetnél észlelhető, és a mennyisége, illetve a mi­nősége a ciklus során jellemzően változik. A fogamzás akkor a legvalószínűbb, ami­kor a nyák a legfolyékonyabb állapotában van. A hüvelybemenetnél a méhnyaknyák a ciklus elején (terméketlen időszak) nem észlelhető, majd fokozatosan sűrű, cso­mós, kis mennyiségű nyák jelenik meg (a tüszőérés megkezdődésekor). Ez az ovulá­ció alatt híggá, áttetszővé, nyúlóssá válik, és a mennyisége megnő. Majd megint sűrű, csomós lesz a nyák, de el is tűnhet. Ezeket a változásokat kell a nőnek megfi­gyelnie magán.

Mikor lehet tehát az alkalmazás letöl­tője biztos abban, hogy az app tudomá­nyosan a legmegalapozottabban kalkulálja a fertilitás időpontját? Akkor, ha a nő testé­ben végbemenő néhány változás bekövet­keztének észrevételében segít. Olyan válto­zások felismerésében, amelyek az ovuláció alatt következnek be. A minimális elvárás tehát az, hogy az alkalmazás lehetővé te­gye a testhőmérséklet beírását és megkö­vetelje a méhnyakváladékban bekövetkező változások detektálását.

 

Persze ezeknek a változásoknak a meg­figyelése „munkát ad” a felhasználónak. Manapság a legegyszerűbb elven működő alkalmazások a legkelendőbbek, az a leg­népszerűbb, ahol gondolkodni sem kell. Ezért a naptármódszeren alapuló appok a legkedveltebbek. Az egyszerűség mint fő szempont egy okostelefonon futó játék esetében elfogadható, de a mobile health (mHealth) nem alapulhat ezen. Minél töb­bet tesz a felhasználó az egészségéért, an­nál több és biztosabb adatot, visszajelzést kap. Ezt kell az orvosoknak megtanítaniuk. Azaz – és ezért jelennek meg hónapról hó­napra rovatom írásai – ki kell próbálni az or­vostársadalomnak is az mHealth eszközeit. Csak a jó mobileszközök segítik a beteg tá­jékozódását és az orvos munkáját.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
Setton R, Tierney C, Tsai T. The Accuracy of Web Sites and Cellular Phone Applications in Predicting the Fertile Window. Obstet Gynecol 2016;128:58–63

2. Wilcox AJ, Baird DD, Weinberg CR, Hornsby PP, Herbst AL. Fertility in men exposed prenatally to diethylstilbestrol. N Engl J Med 1995;332:1411–1416
3. Pallone SR, Bergus GR. Fertility Awareness-Based Methods: Another Option for Family Planning. J Am Board Fam Med 2009;22:147–157

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[194581] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.