COVID-19: hogyan segít a fertőzöttek elkerülésében az okostelefon?

Amíg nincs a SARS-CoV-2 ellen védőoltás, addig az elrejtőzés – szociá­lis távolságtartás – az egyik fő megoldás ellene. Hogyan támogatja ezt okostelefonon futó alkalmazás Dél-Koreában, Indiában, Izraelben és Szin­gapúrban, állami segítséggel?

 

„HA AZ OKOS LÁTJA A VESZEDELMET, ELREJTŐZIK”

Ószövetség, Példabeszédek 22:3

A rovat minden eddigi közleményében letöltöttem a bemutatott alkalmazá­sokat, teszteltem és saját képernyőképek­kel illusztráltam őket. Ezt most nem tudom megtenni minden alkalmazással, mert az applikációkat tároló áruházak nem enged­nek olyan alkalmazást telepíteni, amely a COVID-19 járvány megelőzését, kezelé­sét hirdeti magáról. Ezt deklarálta a Google és az Apple is. Evvel gátolják az álhírek, ál­gyógyítások terjedését. Ezért nem tudom letölteni a Dél-Koreában és a Szingapúr­ban elérhető alkalmazást, mert ahhoz ott kell élni, és csak ebben az esetben engedi a Google Play és az Apple Store a letöltést.

Publikus azonban az izraeli HaMagen és az indiai Corona Kavach alkalmazás. Az előbbiről azt tudom (személyes közlés alapján), hogy az elvet – ami GPS helymeg­határozáson alapul – felhasználásra felaján­lották más országoknak is. Jelenleg ebben a négy országban létezik olyan segítség, ami az ún. szociális távolságtartással segíti mérsékelni a COVID-19 betegség terjedé­sét, illetve támogatja a SARS-CoV-2-pozitív beteg kontaktjainak utólagos felderítését. A legfontosabb, hogy mindegyik alkalma­zás a polimeráz-láncreakciós (PCR) tesz­telés eredményén alapul! Mindegyiket az állam támogatja, hiszen adatokat szolgáltat a pozitív betegek személyéről, a betegek tartózkodási helyének GPS koordinátáit megadva. Léteznek olyanok is, amik a ka­ranténban lévő beteg kimozdulását jelzik, de ezeket nem mutatom (tudomásom szerint a Google is ad adatokat ehhez az államoknak).

 CORONA 100M applikáció (Dél-Korea)

 Ebben az alkalmazásban a használó azt lát­ja, hogy egy igazoltan COVID-19-beteghez milyen közel került. Több mint egymillió dél-koreai töltötte le, 2020. február 11-e óta elérhető. Természetesen a letöltés ön­kéntes, így a pozitív beteg koordinátái is önkéntesen jelennek meg. Az adatok az államtól származnak, és 100 m-es távolság­ban jelzik a COVID-19-beteg tartózkodási helyét. Azt is mutatja az app, hogy nagy ri­zikójú helyszín, terület közelében jár-e a fel­használó. Hanggal jelez, ha 100 m-es távol­ságra kerültünk. Egy másik, CORONA MAP nevű applikáció ugyanezen az elven műkö­dik (1. ábra).


Az utóbbi azért érdekes, mert egy weboldal (https://coronamap.site/) is segíti az elkerülhetetlen kimozduláshoz szükséges útvonaltervezést. Ezen a webol­dalon a diagnosztizált betegek koordinátái látszanak, ami a kimozdulás tervezésében lehet fontos (2. ábra).

 Hamagen alkalmazás (Izrael)

 Máig 1,5 millió izraeli töltötte le, ez is önkén­tes közösségen alapul. Úgy működik, hogy aki letölti, önkéntesen engedélyezi az Egész­ségügyi Minisztériumnak, hogy jelezze az alkalmazásban, ha pozitív lesz. A hamagen szó héberül pajzsot jelent. A cél itt is az, hogy minél többen, mindannyian részt ve­gyenek az erőfeszítésben, azaz letöltsenek. Az alkalmazás jelzi, ha a felhasználó keresz­tezi azon helyeket, ahol az igazoltan pozitív betegek jártak. A háttérben állandóan fut, és az információk csak a készüléken tárolód­nak. A pozitív betegek kizárólag önkéntes alapon kerülnek a rendszerbe (3. ábra).

 Az alkalmazásban 14 napig tárolódik az útvonaltérkép és a kontaktok helye. Ezért, ha a felhasználó idő közben pozitív lett, akkor visszakereshető a kontakttérké­pe egyben. Ez az alapvető funkció. Nem megkerülhető a titkosszolgálat adatköz­lése, mert innen származnak a mozgások adatai. Ez azért lényeges, mert a GPS koor­dináták alapján a jelenlegi telefonok nem képesek detektálni két telefontulajdonos 2 m-en belüli találkozását, jó időben és szabad terepviszonyok mellett ez a távol­ság legalább 5–10 m, épületen belül több, az izraeli titkosszolgálat azonban olyan műholdas geolokációs algoritmusokkal rendelkezik, amelyek nagyon pontos hely­meghatározást tesznek lehetővé. Persze egyben jelzik a hatóságnak, ha az otthoni karanténra ítélt beteg kimozdul.

 Tracetogether alkalmazás (Szingapúr)

 Ez az alkalmazás is a közösségi (szociá­lis) kapcsolatok feldolgozásán alapul. Az Egészségügyi Minisztérium – az adatgazda – használja abban az esetben a szoros kon­taktusok felkeresésére, ha egy felhasználó COVID-19-beteggé válik. A regisztrációkor meg kell adni a telefonszámot, és ennek alapján keresi meg a felhasználót a minisz­térium, ha az pozitív esettel találkozott. Minden regisztráló egyedi azonosítót kap, és ez alapján tárolódik a mozgása (4. ábra). Az adatok 21 napig tárolódnak, és minden útvonaladat a letöltő okostelefonján marad. Az alkalmazás egyedisége abban rejlik, hogy képes a 2 m-en belüli távolságot detektálni.

  
Összegzés

 Mindegyik alkalmazás azon alapul, hogy tömegek töltik le, és járulnak hozzá ahhoz, hogy bekerüljön a pozitív adatuk a rend­szerbe. Bár mindegyik bemutatott alkal­mazást rengetegen töltötték le a négy or­szágban, beszámolók szerint ez még nem elégséges. Valamennyi alkalmazás sikeres működésének előfeltétele, hogy az adott országban PCR tesztekkel derítik fel az eseteket és így az igazolt esetek száma a fertőzöttek valós számával legalább köszönőviszonyban van.

 Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor

PhD, társalapító, artmedus.com

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[253838] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.