hirdetés

Életmentő applikációk

Medikusként vagy kezdő orvosként alig várta, hogy újraéleszthessen va­lakit, és ez az érzés mára megkopott? Ha változtatna ezen, itt az alkalom!

hirdetés

Bár korábban törekedtem rá, ennek kö­vetkezményeit elszenvedve ma már nem gondolom, hogy az orvosi hivatás 7/24 órás szolgálat kell hogy legyen. Így nem is ítélem el, ha valaki orvos létére nem csat­lakozik az életmentő SzívCity közösséghez. Mégis, minden egyes új és értő taggal csak nő a sikeres újraélesztés lehetősége. Ezért mutatom be ezt az alkalmazást, és egy másikat is, amit azonban a betegeknek ajánlhatunk, különösen akkor, ha krónikus betegségben szenvednek.

Orvosoknak

A SzívCity (http://szivcity.hu/) nevű virtuális közösség tagjai éjjel-nappal készen állnak a keringésleállás köztéri áldozatait meg­menteni. Ennek első lépése a SzívCity app letöltése, de a lényeg ezután jön, mert az al­kalmazásban a regisztrációval mindenki vál­lalja, hogy ha a közelében valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztásá­ra a helyszínre siet, és a mentő megérkezése előtt elkezdi az újraélesztést. A honlap adatai szerint évente 25000 ilyen eset adódik Ma­gyarországon. Azért kell sietni, mert a túlélés esélye percenként 7–10%-kal csökken.

A működési elv a következő. Ha közterü­leten valaki összeesik és mentőt hívnak hozzá, az OMSZ mentésirányítója a mentő helyszín­re küldésével egyidejűleg riasztja a SzívCity-t is. Ez a honlapról nem derül ki, de gondolom, a mentésirányító megpróbál rájönni, hogy keringésleállásról van-e szó, és csak ekkor riasztja a SzívCity-t. Egy közelben tartózko­dó SzívCity-tag, fogadva a segítségkérést, visszajelez („indulok” ikon): a helyszínre siet, hogy megkezdje az alapszintű újraélesztést (BLS), amit aztán a helyszínre érkező mentő átvesz tőle. Regisztrációnál a név beírásakor talán érdemes a dr. jelzést is használni, ugyan nem tudom, hogy a riasztási algoritmus min alapul (kizárólag a legközelebb lévőt értesíti GPS-koordináták alapján, vagy több közel­ben tartózkodót riaszt egyszerre).

Az újraélesztés során az alkalmazásban egy ritmust adó hang is hallatszik, ami segíti felvenni a mellkasi kompressziók megfelelő ütemét. Ezt óriási ötletnek tartom. Nagyon frappáns az is, hogy egy bemutató meg is mutatja, hogyan zajlik a riasztás, és miket kell visszajelezni ekkor (1. ábra). A honlap szerint az eddigi riasztások száma 1874 volt, és 35 sikeres újraélesztés történt. Azt gondolom, a regisztráció (kattintás az elküldés ikonra) felelősségteljes lépés, és egyben fontossá te­szi azt, hogy felfrissítsük, pótoljuk tudásunkat az újraélesztés menetéről, technikájáról, ha az megkopott (az alkalmazásban ugyan van rövid rajzos leírás, de az laikusoknak szól).

A térképen bármikor meg tudjuk néz­ni, hogy van-e a közelben defibrillátor, sőt ha éppen nem jelez egy elhelyezett defibrillátort az app, azt magunk is fel tud­juk regisztrálni az alkalmazásban (2. ábra)

Betegeknek

A másik alkalmazás a betegeknek szól, de a cél ugyanez: a mentő gyors kiérkezésének és az ellátás szakszerűségének segítése. Egy külföldön már használt életmentő okoste­lefon-alkalmazást alakítottak át a magyar betegek számára. Ez az ÉletMentő app. A regisztráció után kitölthető a személyes felhasználói profil (születési év, TAJ-szám, lakcím), és ajánlatos bevinni a rendszerbe a betegségeket, a szedett gyógyszereket, az allergiákat. Várandósság alatt akár az ezzel kapcsolatos adatokat is el lehet itt tárolni.

Segélykéréskor a képernyő közepén lévő piros „MENTŐK” gombot kell meg­nyomni. Ezzel azonnal hívás indul a men­tők felé, és a diszpécser látja a beteggel kapcsolatos információkat, így a pontos tartózkodási helyet is (a GPS miatt), illetve a fenti adatokat (3. ábra).

Az ÉletMentő ikonokkal működik, így akkor is használható, ha a segélykérő ép­pen beszédképtelen. Az, hogy a tartózko­dási helyet látja a mentésirányító, akkor is fontos lehet, ha éppen más rosszulléte miatt hív valaki segítséget, mert adott esetben egy számunkra teljesen ismeret­len környékre is könnyebb lesz vele gyors segítséget kérni. Ha olyan helyszínen kerül valaki bajba, ahol nincs mobilnet, az alkal­mazás SMS-ben továbbítja az adatokat.

Az app bemutatja a laikusoknak azt is, hogy mi a teendő újraélesztés, félrenye­lés, mérgezés, áramütés, kihűlés esetén (3. ábra), és megmutatja, hogy hol található a legközelebbi defibrillátor, kórház vagy gyógyszertár.

Egy etikai dilemma

Az újraélesztés kapcsán kell az eutanázi­áról is beszélnem egy, a bulvársajtóban olvasható eset kapcsán, amikor a be­teg mellkasára volt tetoválva a „do not resuscitate” felszólítás. Ugyan minden cselekvőképes beteget megilleti az ellá­tás visszautasításának joga, de tudomá­som szerint a beteg minden olyan ellátást, amelynek elmaradása esetén súlyos vagy maradandó egészségkárosodása követ­kezne be, csak köz-, valamint magánok­iratban utasíthat vissza. Így – elfogadva egyben a betegek e jogát – azt gondolom, hogy ezt a tetoválást a reanimáció során nem lehet figyelembe venni.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor

PhD, társalapító, artmedus.com

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.