hirdetés

Okoseszközök a szexuális zavarok kezelésében és a szexuális egészség megőrzésében

Egy szexuális okoseszköznek nevezett, játékosságot is alkalmazó tárgy biztosan nevezhető mobiltelefonhoz kötődő orvosi eszköznek akkor, ha szexuális diszfunkciót javít. Kérdés az, hogy a mobile health körébe sorolha­tó-e akkor is, ha kizárólag a szexuális egészség megőrzésében nyújt hasznot avval, hogy javítja az önkielégítés vagy a szexuális párkapcsolat örömét.

hirdetés

Publikációk szerint a maszturbáció segíti a szexuális egészség meg­őrzését.1–3Ezen felül, ha a párkapcso­latban az egészséges szexuális élet javításához, fenntartásához olyan sze­xuális okoseszközökre van szükség, ami ezt támogatni tudja, úgy felmerül, hogy az okostelefonra alakított, játé­kosságon alapuló vibrátorokat és férfi maszturbátorokat kezelhetjük akár mo­bile health eszközként is. Ezért felsorolom azokat, amelyek teljesíthetik az említett követelményeket. Ilyen a Lovesence Max 2 férfiaknak szánt eszköz és ennek a párja, a Lovesence Nora vibrátor. Az OhMiBod vibrátort (https://www.ohmibod.com/) okostelefonnal lehet „vezetni”. A pároknak szóló Satisfyernek szintén lényegi részét képezi az applikáció. A weboldaluk ma­gyarul is elérhető: https://www.satisfyer.com/hu/termekek/

 

 

MyHixel Med

A MyHixel Med (https://myhixel.com/) azon alapul, hogy létezik az ún. ejakulációs reflex – ennek a kontrolljára tanítja meg a felhasználót. Segít megtanulni a korai magömlés kontrollját. Adatok szerint a fér­fiak 30%-a szenved korai magömlésben. Az eszközhöz, ami egy férfi maszturbátor (MyHixel I) pszichológiai és játékos prog­ram – applikáció iOS és android telefon­ra egyaránt – társul (MyHixel Play), amit okostelefon segítségével és az eszközzel egybekötve kell használni (1. ábra). A cso­mag nincs ingyen, és tartalmaz online konzultációt is szexológussal (ez csak angolul jól tudó felhasználónak érdekes). Az okoseszköz másik variációja, a MyHixel TR pedig ugyanezzel az eszközzel, de más applikációval (programmal) működik, és az ejakuláció kontrollját tanítja meg a férfinak.

 Crescendo

A Mysteryvibe vállalkozás Crescendo elne­vezésű okosvibrátorának és a hozzá tarto­zó applikációval választható programnak az örömszerzésen túl orvosi jelentősége is lehet (2. ábra). Segíthet a szülés után a hüvelyi sebek gyógyulásában, vagy azoknak, akik vaginizmusban szenvednek. A vaginizmus a gát és a hüvely izmainak görcsös állapota, mely megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a hímvessző hüvelybe jutását, megakadályozva ezzel a kívánt közösülést. A menstruációs fájdalmak csökkentésére is ajánlható. A gyártó célja az, hogy az Egyesült Államok illetékes ha­tósága, az FDA elfogadja a Crescendót mint orvosi eszközt. Az alkalmazás segítségé­vel a vibrátor különböző részeinek eltérő rezgése és annak intenzitása is beállítható és folyamatosan is szabályozható (3. ábra).

Tenuto

Ugyanezen cég férfiaknak szánt Tenuto elnevezésű eszköze merevedési zavarokban próbálható ki (4. ábra). A Tenuto ugyanezzel az alkalmazással működik, és itt is állítható és folyamatosan szabályozható rezgés is van a támasztó funkció mellett (5. ábra). Online rendelés esetén kiszállítanak Magyarországra is (https://world.mysteryvibe.com/).  

 

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor

PhD, társalapító, artmedus.com

 

Irodalom:

1. Blum M, Kitai E. Sexual behaviour, a stress factor affect­ing ovulation and cycle length. Clin Exp Obstet Gynecol 1988;15:71–73

2. Rowland DL, Hevesi K, Conway GR, Kolba TN. Relation­ship between masturbation and partnered sex in women: Does the Former Facilitate, Inhibit, or Not Affect the Latter? J Sex Med 2020;17:37–47

3. Fuss J, Bindila L, Wiedemann K, Auer MK, Briken P, Biedermann SV. Masturbation to orgasm stimulates the release of the endocannabinoid 2 arachidonoyl glycerol in humans. J Sex Med 2017;14:1372–1379

Dr. Speer Gábor, PhD, társalapító, artmedus.com
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.