hirdetés

Rizikót jelent-e az okostelefon elektromágneses sugárzása az implantált eszközökre?

A kérdést, hogy interferálhat-e az okostelefon az implantált eszközökkel, 2007-ben a Mayo Klinika vizsgálta utoljára, és negatív lett az eredmény. Azóta számos anekdotális adatokon alapuló figyelmeztetés és teoretikus számításokra hivatkozó interferencia lehetősége merült fel az okostelefon és az implantált eszközök között. Az elmúlt évben a kérdés az újabb okostelefonok és főleg az egyre kifinomultabb kiegészítő eszközeik miatt újra felmerült, de a bomba akkor robbant, amikor tavaly télen az Apple megjelent az iPhone 12 szériájával...

hirdetés

Minden a gyors töltés elérése miatt történt. Az új iPhone 12 széria tele­fonjainak hátlapjába mágnesgyűrűt épí­tettek a vezeték nélküli töltőtekercs alá. Ez azt a célt szolgálja, hogy mind a vezeték nélküli töltők, mind pedig különféle kiegé­szítők (tokok, bankkártyatárcák) mágnessel csatlakozhassanak a telefon hátlapjához. Az új vezeték nélküli töltő (neve MagSafe) e széria telefonjaira helyezve pontosan oda illeszkedik, ahová a töltés szempontjából az szükséges: vagyis a MagSafe-ben lévő mágnesek pontosan a helyére igazítják az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro hátlap­ján a töltőt, és ez biztosítja a gyors töltést. Ez azért lehet, mert a MagSafe töltőben is mágnesek vannak körszerűen elhelyezve, amelyek kompatibilisek az iPhone 12 széria mágneseivel. Ezek lényegében körülveszik a belső töltőtekercset és az áramkört, ami irányítja a töltési folyamatot.

Ám nem ez az egyetlen olyan körü­löttünk lévő eszköz, ami mágneses teret generál. A neodímium ritkaföldfém az al­kotója olyan mágneseknek, melyek a fül­hallgatókban (headphone), ajtónyitókban, okostelefon mikrofonokban (speaker), e-cigarettákban és okosórákban (smart watch) találhatók meg.

Idén nyáron Greenberg doktor vetet­te fel, hogy a betegébe frissen implantált Medtronic ICD túl közel kerülve az iPhone12 telefonhoz (1. ábra) interferált és úgyneve­zett „magnet mode”-ba kapcsolt, veszé­lyeztetve ezzel a betege életét.1

A pacemaker mellett az ICD- (implantábilis kardioverter defibrillátor) implantá­ció rutinbeültetéssé vált, így egyre több beteg esik át ICD-implantáción is. Emiatt a mindennapi orvosi gyakorlatban ilyen betegekkel nemcsak a kardiológus talál­kozik, hanem sok más szakorvos is. A pace­makereket és az ICD-ket összefoglalóan CIED-nek nevezi a szakirodalom (cardiac implantable electronic device, CIED).

Az elektromágneses interferencia a leggyakoribb tényező, ami a CIED-k disz­funkcióját okozhatja. Korábban a mág­neses mező teljes kerülését javasolták, mert az interferencia súlyos pacemaker-diszfunkciót okozhat, mely a pacema­ker-funkció gátlását, magas frekvenciájú ingerlést, ICD esetén akár indokolatlan shock-leadást jelenthet. Ráadásul a mág­neses tér az elektródát helyzetéből el is mozdíthatja, abban áramot generálhat és hőt fejleszthet, ez utóbbi szövetkároso­dással járhat. Ezek megoldására a CIED-k már úgynevezett „magnet mode” funkci­óval rendelkeznek (ami egyéb orvosi ok miatt is hasznos). Ha azonban bekapcsol a „magnet mode”, akkor például az ICD nem képes a tachycardia észlelésére, és nem képes minden funkciójának ellátásá­ra sem, ami malignus ritmuszavar esetén a beteg életébe is kerülhet. Ezt az álla­potot nagyjából 90 gauss (G) erősségű mágneses tér már triggereli (kapcsolja be). Sok készülék jelzi a betegnek, ha ez a funkció bekapcsolódott. Ha a pace­maker vált „magnet mode”-ra, akkor az esetek túlnyomótöbbségében aszinkron módba kapcsol. A készülék tachycardia-detekciója és ezzel a terápialeadás felfüggesztésre kerül. Ez pedig irreguláris ritmushoz vezethet.

Mindezek után egy közleményben iga­zolták is, hogy az összes iPhone és Apple watch 6 modell 10 G-nél nagyobb mág­neses mezővel bír 1–11 mm és 10 G alatt, 11–20 mm távolságban. Igazolták azt is, hogy 6 inch (15 cm) távolság felett nem váltják ki az CIED-k „magnet mode”-ba való kapcsolódását.2 Ez lett aztán a referencia az FDA és az Apple számára is.

Az American Heart Association (AHA) weboldalán publikálta azon eszközök lis­táját, melyek interferálhatnak ICD-vel és a pacemakerrel. Ebben azt deklarálják, hogy a vezeték nélkül (wireless) megva­lósuló elektromágneses kapcsolat a mo­biltelefon antennája és az erősítőállomá­sok között nem jelent rizikót az ICD vagy a pacemaker működésére. Leírják viszont, hogy legalább 15 cm távolság legyen min­dig a telefon és a CIED-k között, például a másik fület használja a beteg a telefo­nálásra, mint ahova a CIED-t beépítették. A bluetooth headsetek véleményük sze­rint nem jelentenek rizikót, de a mellkasán lógó telefontartóban ne hordja a beteg telefonját.

Az Apple is reagált a tanulmányra: fris­sítette honlapját. Itt megtalálhatók azok az Apple termékek, amik mágnest tartal­maznak (https://support.apple.com/en-us/ HT211900). Itt azt írják, hogy a szívritmus-szabályozó implantátumokkal élők a biz­tonság kedvéért legalább 15 centiméter távolságban használják a mobiljukat, ha pedig éppen vezeték nélkül töltik a tele­font, akkor 30 centiméterre. A korábbi tele­fonokban ilyen probléma nincs, így például iPhone X esetén sem igazolódott hasonló.3 Mivel az MP3 lejátszó is tartalmazhat mág­nest, már itt is a fenti szabályokra hívják fel a figyelmet.

 

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos. Bia­torbágy Egészségügyi Központ / Egészségház – endokrinológiai ambulancia, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Központ – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Greenberg JC, Altawil MR, Singh G. Letter to the Edi­tor – Lifesaving therapy inhibition by phones containing magnets. Heart Rhythm 2021;18:1040–1041

2. Seidman SJ, Guag J, Beard B, Arp Z. Static magnetic field measurements of smart phones and watches and applicability to triggering magnet modes in implantable pacemakers and implantable cardioverter-defibrillators. Heart Rhythm 2021:1–4.

3. Patterson Z, Straw S, Drozd M, et al. To the Editor – New phones, old problem? Interference with cardiovascular implantable electronic devices by phones containing magnets. Heart Rhythm 2021;18:1041

Dr. Speer Gábor, PhD, endokrinológus, Biatorbágyi Egészségügyi Központ/Egészségház, endokrinológiai ambulancia és Interlab Praxis Közösség, Plus Medical Orvosi Központ, endokrinológiai rendelések
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[278647] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.