hirdetés

Dómszerű ST-eleváció

 A 68 éves férfit pangásos szívelégtelenség miatt utalták kórházba. Egy hónapja kezdődött, fokozódó nyugalmi dyspnoéról, orthopnoéról, bokaduzzanatról és a legutóbbi három hónapban gyakorta jelentkező anginákról panaszkodott. Hat éve myocardialis infarktust vészelt át; az infarktus után elvégzett koronarográfia a bal ramus circumflexus és a jobb arteria coronaria teljes elzáródását mutatta. Közepes fokú aorta insufficientiája, bal kamrai diszfunkciója és krónikus pangásos szívelégtelensége is ismert volt. A coronaria bypass műtéttől, illetve az aortabillentyű cseréjétől pulmonális metastasist adó vese-carcinomája miatt eltekintettek.
   Felvételét követően, pihenés és intravénás furosemid hatására állapota javult, bár a tüdők feletti szörcsölés és a vena jugularis emelkedett nyomása változatlan maradt. Koronarográfia során a ramus anterior descendens 90%-os szűkülete és a ramus circumflexus, valamint a jobb arteria coronaria teljes elzáródása volt látható. Tekintettel a metasztatizáló folyamat évek óta stabil voltára, a coronaria bypass és az aortabillentyű- műtét elvégzése mellett döntöttek. Ezt követően azonban tartós kamrai tachycardiához társuló hypotonia és tüdő-oedema lépett fel, mely cardioversio után sem szűnt meg. A kép a cardioversio után két órával készült EKG-t mutatja.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.