hirdetés

Idős férfi pangásos keringési elégtelensége és tachycardiája

Egy 72 éves férfi két hónapja kezdődött, egyre fokozódó nehézlégzés és lábdagadás miatt került kórházba. Felvételekor nem tudott saját lábán 10 méternél többet megtenni. Mellkasi fájdalmat, palpitációt, eszméletvesztést nem panaszolt, szívbetegségről nem volt tudomása, gyógyszert nem szedett.
  Fizikális vizsgálata során a sovány és dyspnoés beteg vérnyomása 115/85 Hgmmnek, ritmusos pulzusa 115/percnek, légzésszáma 22/percnek, hőmérséklete 37,2 °Cnak adódott. Ülő helyzetben is feszesen telt nyaki vénái erőteljesen pulzáltak, artériás pulzusa viszont filiformis volt. A tüdők felett kóros eltérés nem mutatkozott. A csúcslökés erőteljes és kiterjedt volt, az I. hang tompa, a II. hangos, nem hasadt, és hangos kamrai III. hangot lehetett hallani. Zörej nem volt észlelhető. Az alsó végtagok combközépig oedemásak voltak. A vérkép és a többi laboratóriumi vizsgálati eredmény normális volt. A mellkas röntgenfelvétele közepes fokban megnagyobbodott szívet, pulmonális pangást és mindkét oldalon kevés pleurális folyadékot mutatott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.