hirdetés

Myocarditis vagy akut myocardialis infarktus?

Egy 53 éves férfi intermittáló epigastrialis panaszok és több napja tartó dyspnoe, valamint egy napja kezdődött nagyfokú gyengeség, hányinger és hányás miatt került a sürgősségi osztályra. Az elmúlt 8 hónap során időnként megjelenő kiütések és láz miatt kezelték. Ezek a panaszok először egy cefadroxil-kúrát követően jelentkeztek, amelyre influenzaszerű tünetek miatt került sor. Ekkor készült vérképében 11%-os eosinophiliát (1500/mm3) észleltek. A kiütések napi 30 mg prednizolonra nem reagáltak, de az adag megduplázására hetek múltán eltűntek. A kortikoszteroid elhagyását követően a kiütések visszatértek, majd egy újabb, napi 60 mg-os prednizolonkúra hatására ismét elmúltak. A kezelés 4 nappal felvételét megelőzően ért véget. A férfi hypertoniája miatt napi 50 mg atenololt szedett. Bátyja 55 éves korában akut myocardialis infarktuson esett át. A fizikális vizsgálat során az erős, de dyspnoés férfi hőmérséklete 36,9 8C, pulzusszáma 88/perc, légzésszáma 20/perc, vérnyomása 102/78 Hgmm, oxigénszaturációja 97% volt.Kamrai és pitvari galopp volt észlelhető, nyaki vénái azonban nem voltak teltek, és szívzörejt sem lehetett hallani.Mellkasi röntgenfelvételén közepes fokú cardiomegalia és kifejezett kisvérköri pangás volt látható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lore Friende és William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.