Pszichiátria, háziorvoslás

A mentális állapot vizsgálata az alapellátásban: áttekintés

A mentális állapot vizsgálatával a háziorvos felismerheti a pszichiátriai betegségeket. A mentális állapot megítéléséhez szükség van a betegtől származó anamnézisre, valamint azokra a megfigyelésekre, amiket az orvos a beteggel való foglalkozás során gyűjt. Nehéz kérdés, hogyan lehet a mentális állapot meghatározásához szükséges kulcsfontosságú komponenseket beiktatni a rendelői vizsgálat keretei közé, illetve hogy mikor kell a beteget részletesebben kivizsgálni vagy szakrendelésre küldeni. Ha úgy tűnik, „nincs minden rendben” a beteg mentális állapota körül, akkor a beteg megjelenését és általános magatartását, a motoros aktivitást, a beszédmódot, a kedély- és érzelmi állapotot, a gondolkodás strukturáltságát és a gondolatok tartalmát, a percepciós zavarokat, szenzoros és kognitív funkciókat, betegségtudatot és az ítélőképességet értékelő specifikus kérdések és módszerek alapján lehet felismerni a különböző pszichiátriai betegségek jellegzetességeit. A mentális állapot vizsgálata segíthet elkülöníteni a kedélyzavarokat, a gondolkodási zavarokat és a kognitív károsodást. Az eredmény meghatározhatja a diagnosztikus kivizsgálás vagy a továbbküldés irányát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Danielle Snyderman, MD
a szerző cikkei

Barry W. Rovner, MD
a szerző cikkei

Prof. dr. Nagy Zoltán, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.