Háziorvoslás, járóbeteg-ellátás

Égési sérülések a járóbeteg-ellátásban

A legtöbb égési sérülést ambulánsan a háziorvosok is elláthatják. A megelőzés érdekében tett erőfeszítéseik csökkenthetik az égési sérülések gyakoriságát. Az égést szenvedett sérültek esetében is ismételten el kell végezni az állapotfelmérést. A felületes égéseket lokálisan krémmel, mézzel, aloe verával vagy antibiotikumos kenőccsel lehet kezelni. A bőr rétegeit részlegesen károsító égések esetében helyi antimikróbás szert vagy nedvszívó párakötést kell alkalmazni a fájdalom csökkentésére, a gyógyulás elősegítésére és a seb kiszáradásának megelőzésére. A szokásos kezelés keretében ezüst-szulfadiazint alkalmazunk lokálisan; az újabb típusú párakötések mellett azonban gyorsabb a gyógyulás, és ezek gyakran költséghatékonyabbak is. A sérült állapotát gyakran kell ellenőrizni. A háziorvosnak tisztában kell lennie az égési osztályra való beutalás kritériumaival.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Emillia C. O. Lloyd, MD
a szerző cikkei

Blake C. Rodgers, MD
a szerző cikkei

Michael Michener, MD
a szerző cikkei

Michael S. Williams, MD
a szerző cikkei

Dr. Nádai Zoltán, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.