Szisztémás betegségek szájüregi tünetei

- Prof. dr. Nagy Gábor kommentárjával

A szájüreg gondos vizsgálata szisztémás betegségre utaló tüneteket tárhat fel. Értékelni kell a nyálkahártya-elváltozásokat, a periodontalis gyulladást és vérzést, a fogak általános állapotát. Az anémia szájüregi tünetei közé tartozik a szájnyálkahártya sápadtsága, az atrophiás glossitis és a candidiasis. Szájfekély észlelhető lupus erythematodes (SLE), pemphigus vulgaris vagy Crohn-betegség esetén; SLE-ben, illetve Crohn-betegségben más jellegzetes szájtünetek is jelentkezhetnek. A diffúz melaninos pigmentáció Addison-kórban korai tünet lehet. Súlyos periodontális gyulladás vagy vérzés esetén a beteget ki kell vizsgálni diabetes mellitus, HIV-fertôzés, thrombocytopenia és leukémia irányában. Gastro-oesophagealis reflux betegségben, bulimiás vagy anorexiás állapotban a fogzománcot érô savas gyomortartalom irreverzibilis fogkárosodást okozhat.

Kulcsszavak: Addison-kór, anaemia perniciosa, anorexia, bulimia, candidiasis, Crohn-betegség, diabetes mellitus, gastro-oesophagealis reflux betegség, glossitis, HIV-fertőzés, leukémia, pemphigus vulgaris, szájüregi elváltozások, szisztémás lupus erythematodes, thrombocytopenia

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Nagy Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[94547] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.