hirdetés

Irányelvek a képalkotó vizsgálatok használatához myelomás betegek esetében

A keresztmetszeti képalkotó eljárások növekvő szerepe

BEVEZETÉS
A myeloma típusosan multiplex fokális csontléziókkal vagy diffúz infiltrátumokkal jelentkezik a csontvelőben, melyekhez esetenként extramedulláris manifesztáció társul. Ez idáig az egyszerű röntgenvizsgálat volt a standard képalkotó modalitás a myeloma diagnózisakor, de az evidencia a keresztmetszeti képalkotó módszerek (CT, MR I, F-FDG, PET /CT) irányába mutat. Az International Myeloma Working Group (IMWG) legújabb definíciójában tartalmazza is őket, mint a csontelváltozások feltérképezésének ideális módszereit. Ezen képalkotók széles körű alkalmazása azonban elérhetőség hiányában akadályba ütközik. Jelen közlemény a legújabb képalkotó módszerek szerepét térképezi fel a myeloma mulitplexben.
Az irányelv a British Society for Hematology Haemato-Oncology bizottsága és myeloma irányelv bizottsága közreműködésével készült.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.