hirdetés
hirdetés

Venetoclax relabált/refrakter krónikus lymphoid leukaemiában

AZ ELSŐ MULTICENTRIKUS, NYÍLT, FÁZIS 2 TANULMÁNY

BEVEZETÉS
A krónikus lymphoid leukaemia (CLL) heterogén viselkedésű kórkép, mely részben a biológiai heterogenitással magyarázható. A jelenleg rendelkezésre álló molekuláris markerek, melyekkel a betegség lefolyása közelítőleg megjósolható, a betegség által hordozott citogenetikai eltérések, mint pl. a 13q deléció (mely az antiapoptotikus BCL2 emelkedett expressziójához vezet), a 17p deléció (mely a TP53 gén lókusz elvesztésével jár együtt), valamint az immunglobulin gén nehézlánc mutációs státusza (IGHV). A 17p deléció a frissen felfedezett CLL esetek 3–10%-ában található meg, a relabáló/refrakter esetekben pedig akár 50%-ban is jelen lehet. Ez a kromoszóma-eltérés a legfontosabb negatív prognosztikus faktor a betegségben, jelenléte rossz terápiás válasszal és rövid progressziómentes túléléssel társul.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.