hirdetés

Mit mondok a betegemnek ... a hyperthyreosis izotópkezelése előtt?

A hyperthyreosis radiojód kezelésének szükségességéről meggyőzni a beteget nem könnyű feladat, mert a radioaktivitásról ezernyi téveszme él az emberekben. A rádió, a televízió és az újságok naponta emlékeztetnek Csernobilra, a nyugat-európai atomerőművek bezárására. A betegek félnek attól, hogy a radiojód rosszindulatú daganatot indukál majd. Talán megkockáztatható az a vélemény, hogy ez a félelem az iskolázottsággal nő. A radiojód kezelés elfogadtatását megkönnyíti, ha a beteg már több eredménytelen gyógyszeres kúrán esett át, vagy műtét is történt, és a hyperthyreosis mégsem szűnt meg. A radiojód kezelésre néha nem sikerül elsőre rábeszélnünk a beteget. Legyünk nagyon türelmesek; érezze a beteg: teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy számára ez a legjobb megoldás. Ha első próbálkozásunkra elutasító választ kapunk, akkor hívjuk vissza többször a beteget, és adjunk alapos választ az időközben felvetődött kérdéseire. Lássuk a leggyakrabban feltett kérdéseket és a válaszokat.

Nincs-e más lehetőség, mint az izotóp?

Az ön pajzsmirigye a szükségesnél több hormont termel, és ez a szervezetében károsodásokat okoz. Annak valószínűsége, hogy a túlműködés magától megszűnik, nagyon kicsi. A hormontermelést csökkenteni kell, és erre három lehetőség kínálkozik: a gyógyszer, a műtét és a radiojód kezelés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Földes Iván
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.