Myeloma multiplex-a konkrét eset

Anamnézis.

 A 61 éves beteg először urológushoz fordult éjszakai vizelés miatt. Ekkor enyhe fokú, közelebbről nem meghatározott proteinuriára derült fény. Pár hónappal később progrediáló teljesítménycsökkenés és fokozatosan erősödő csontfájdalmak jelentkeztek a bordák és a gerinc tájékán.

Vizsgálatok.

 Az első vizsgálatkor feltűnt a beteg gyenge légzése. Eltekintve kissé sápadtabb bőrszínétől és a csontos mellkasfalon ütögetésre jelentkező fájdalomtól, fizikális státusa negatív volt. A laboratóriumi vizsgálatok fokozott vörösvérsejt-sülylyedést (We: 80/105 mm/óra), valamint normocytaer anaemiát (Hb: 90 g/l) mutattak; veseelégtelenségre utaló laboratóriumi eltérést nem találtak. A szérum összfehérje- koncentrációja 95 g/l volt, a szérumelektroforézis a gamma-globulin frakcióban M-komponenst mutatott ki. Az immunfixációs elektroforézis lambda könnyű lánc típusú monoklonális IgG-gammopathiát talált. Az IgG szérumkoncentrációja (40 g/l), és a alfa2-mikroglobulin szintje (5,3 mg/l) jelentősen emelkedett volt. A vizeletvizsgálat lambda típusú monoklonális könnyű láncok ürítésével járó proteinuriát jelzett. Crista-biopsziás minta szövettani vizsgálatával a csontvelő 70%-os plazmasejtes infiltrációja igazolódott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
F. Zettl, W. Jung, R. Schroers
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.