Makrofágaktivációs szindróma – egy ismert kórkép új aspektusai

A citokinviharral jellemezhető haemophagocytás lymphohistiocytosis (HLH) primer formájában genetikai eltérések vezetnek a citotoxikus sejtfunkció zavarához, míg a másodlagos formákban infekció, malignus betegség, gyul­ladásos reumatológiai kórkép, primer immunhiány vagy gyógyszeres kezelés provokáló szerepe feltételezhető. A reumatológiai betegségekben jelentkező másodlagos HLH-t makrofágaktivációs szindrómaként (MAS) emlegetik. Az elmúlt hónapokban újabb etiológiával bővült e kórképek köre: SARS-CoV-2- infekcióban a szekunder MAS-hoz hasonló patofiziológiai folyamatok és kli­nikai tünetek figyelhetők meg. A cikkben áttekintjük a potenciális anticitokin terápiák hatékonyságát a szekunder MAS kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szamosi Szilvia, Egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem, ÁOK, Belgyógyászati Intézet, Reumatoló­giai Tanszék
a szerző cikkei

Dr. Szekanecz Zoltán, Az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, ÁOK, Belgyó­gyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.