Ortopédia

Serdülőkori idiopátiás szkoliózis: diagnózis és kezelés

A szkoliózis leggyakoribb formája, a serdülőkori idiopátiás szkoliózis a kamaszok 2–4%-át érinti. A lányok körében tízszeres a görbület progressziójának kockázata. A szkoliózis szűrése évtizedeken át része volt a serdülők iskolai fizikális vizsgálatá­nak, de a rutinszerű iskolai szűrés haszna kérdéses. Körültekintően kell mérlegelni azt a kérdést, hogy pozitív szűrés után indokolt-e a további kivizsgálás. A családor­vos akkor jár el helyesen, ha csak azokat a betegeket utalja specialistához, akiknél problémák alakulhatnak ki a szkoliózis miatt; a fizikális vizsgálat és a szkoliométeres mérés alapján átgondoltan utalhatja radiológiai vizsgálatra vagy ortopédushoz a beteget. A kezelési lehetőségek: megfigyelés, fűző és műtét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. John P. Horne
a szerző cikkei

Dr. Robert Flannery
a szerző cikkei

Dr. Saif Usman
a szerző cikkei

Dr. Horváth Nikoletta, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.